WTF: Sommige vrouwen hergebruiken zelfs wc-papier

Vrije tijd door Mariëlle

We eten allemaal steeds gezonder en biologischer. Daarbij houden we natuurlijk ook meer rekening met onze omgeving, van de natuur tot het milieu waarin we leven. En wat blijkt? We recyclen er wat op los. Alles. Tot het toiletpapier aan toe! Geen grap.

Dat het beter is voor het milieu is een goed excuus om je achter te verschuilen zodra je aan het recyclen slaat. De eigenlijke reden: je bespaart er gewoon een hoop geld mee. Punt. Waar we vroeger bij elk knullig boodschapje een nieuwe tas kochten nemen we nu onze eigen juten tas mee of we gebruiken eerder gekochte plastic tasjes tot in den treure totdat het niet eens meer zichtbaar is van welke winkel het tasje afstamt. En zijn we dat versleten tasje vergeten en kunnen we het écht, écht niet zelf dragen? Pas dan schaffen we een nieuwe aan voor €0,20. Dus dat is de mensheid in de tegenwoordige tijd. Een stuk extremer dan een aantal jaren geleden. Maar er kunnen nog makkelijk wat schepjes bovenop.

TLC heeft onlangs in samenwerking met Vrouwen.nl onderzoek gedaan naar obsessief gedrag onder 1.168 vrouwen in de leeftijd 20-49 jaar. Hierbij gaf meer dan de helft van de deelnemers van het onderzoek aan obsessief gedrag te vertonen. Ook het hergebruiken van spullen kan tot obsessies leiden. Zo vindt 41 procent van de vrouwen het (zeer) belangrijk dat spullen hergebruikt worden. Niks mis mee zou je denken. Totdat je hoort om welke spullen het gaat.

- Een theezakje een tweede leven inblazen door het nog een keertje te gebruiken is nog niet zo erg. Maar het is minder lekker wanneer het theezakje van de vorige dag is. Toch zegt een vijfde van die vrouwen uit het onderzoek dit wel eens te doen.

- Meer dan de helft van vrouwen uit het onderzoek hergebruikt cadeaupapier. Denk daar nog maar eens aan als je een cadeautje krijgt. Misschien hergebruiken ze het cadeautje zelf ook wel. Wie zal het zeggen?

- Maar nu komt het meest verontrustende van alles: er betaan vrouwen die wc-papier hergebruiken. Iewl! Het zijn er (gelukkig) niet zo veel, maar toch gebruikt 1% van de ondervraagde vrouwen wc-papier opnieuw. Gewoon, voor een tweede keer. Of ze dan afvegen, het papiertje dubbelvouwen en hetzelfde papiertje nog een keer langs hun bips halen, of dat ze afvegen en het papiertje laten liggen voor de volgende keer is niet helemaal duidelijk, en we zijn er ook niet helemaal zeker van of we dat überhaupt wel willen weten. Soms gebruiken vrouwen zelfs krantenpapier als wc-papier. Milieubewust is het wel, en obsessief ook. Zink je dan niet net wat te diep?

Mensen die zo extreem besparen dat je er bijna van moet huilen bestaan echt. En mocht je ons niet geloven, kijk dan even naar de serie Extreme Cheapskates op TLC. Op 29 november start het nieuwe seizoen. We kunnen niet wachten!