10 manieren om te zien of iemand liegt

Vrije tijd door Mariëlle

“Ja, heeeele mooie nieuwe schoenen, en van die puist midden op je voorhoofd zie je trouwens ook niets. Oh, zei ik puist, ik bedoel natuurlijk dat ieniemienie, zo goed als onzichtbare plekje. Nou ja, waar zat ‘ie eigenlijk? Ik zie hem niet eens meer!” Een leugentje om bestwil kan heus geen kwaad. We doen het allemaal wel eens. Eerlijk waar. Niet liegen, jij ook! Nou moeten we daar wel een beetje mee oppassen voordat we door de mand vallen. Want er zijn een hele hoop manieren om leugenaars te ontmaskeren.


1. Ze lachen schaapachtig

Ze werken zichzelf op de zenuwen en dat uit zich in een zenuwachtig gegiechel op bijna alles wat je zegt.


2. Hun verhaal is te gedetailleerd

Om hun verhaal zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen, verzinnen ze er van alles en nog wat bij. Ze slaan geen detail over. Want zoveel details verzin je toch niet? Of toch wel?


3. Stemverandering

Een rasechte leugenaar is te herkennen aan een vervormde stem. De toon die uit de stembanden ontsnapt slaat ineens een octaaf of twee omhoog. Dit klinkt liever, schattiger, onschuldiger? En daarmee geloofwaardiger? Nee hoor, dit hoor je toch meteen? Come on!



4. Ze maken klunzige bewegingen

Bij het liegen komen ongecontroleerde bewegingen kijken. Onzekerheid laat ze stuntelen. Pas ook op voor random gefriemel zoals op het achterhoofd krabben of gefrunnik met vingers. Dit heeft alles te maken met onzekerheid. Onzekerheid of de leugen wordt geloofd.


5. Ze stotteren of vallen in herhaling

Stotteren, weer zoiets dat ontstaat uit onzekerheid. En leugenaars vallen in herhaling om hun geblaat kracht bij te zetten. Helaas voor hen werkt dit averechts.


6. Ze slaan hun armen over elkaar

Nog een staaltje lichaamstaal: jokkebrokken slaan hun armen over elkaar. Dat doen mensen namelijk als ze zich onzeker voelen. Hiermee sluiten ze zichzelf af van de wereld en proberen houvast te vinden bij het vasthouden van hun eigen armen.

7. Het vertonen van ontwijkend gedrag

Het liefste kappen liegbeesten het gesprek direct af nadat ze hun leugen eruit hebben gefloept. Aan het beantwoorden van moeilijke vragen over het onderwerp doen ze niet. Mochten ze het toch proberen dan vallen ze -komt ‘ie weer- in herhaling. En daarvan weten we dat je daaraan een leugenaar kunt herkennen.

8. Ze zweren op van alles en nog wat

En de ergste daarvan is nog wel de “ik zweer het op mijn familie” of “… op het graf van…”. En juist omdat het zo erg is gooien ze hem erin. Want zoiets ergs zeg je nooit als het niet waar is. Juist wel dus.


9. Leugenaars kijken weg

Probeer leugenaars recht in het gezicht te kijken en ze zullen wegkijken, omdat de gezichtsuitdrukkingen hen zullen verraden. Het zal de leugenaars sowieso niet lukken om oogcontact te maken.

10. Ze blijven je overtuigen van de waarheid

"...Maar écht waar." Of "Als het niet zo waar dan..." En dan nog deze: "Je moet me geloven."


Herken je al wat leugenaars in jouw omgeving?

Bron, bron, bron, bron, bron