Freaky geschiedenisles: mensen die echt vampiers waren

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Wanneer wij vampier zeggen denk je waarschijnlijk aan bloed, vlijmscherpe tanden, Dracula en misschien zelfs aan Robbert Pattinson. Hoewel de vampierverhalen van tegenwoordig vooral gaan over ‘vegetarische’ vampiers, waren ze vroeger heel wat gruwelijker. Het wereldbekende verhaal van Bram Stroker kent iedereen, al zijn de verhalen over zijn inspiratie verschillend. Hoewel het twijfelachtig is of deze mensen ook echte vampieren zijn, komen ze zeker dicht in de buurt. Deze bloedstollende misdadigers en historische figuren waren niet bang om wat bloed te vergieten…

Gravin Elizabeth Báthory
Rond 1600 leefde Elisabeth als lid van de Hongaarse koninklijke familie. Erg goed waren haar manieren niet, want de gravin hield ervan om in een bad vol mensenbloed te stappen. Volgens de verhalen zijn zo’n 650 vrouwen vermoord om aan deze aparte hobby te kunnen voldoen. Geen wonder dat ze wel eens wordt genoemd als inspiratiebron van Bram Stoker.

Fritz Haarmann
In 1925 werd Fritz Haarmann gearresteerd, ook wel bekend als ‘de vampier van Hanover’. De Duitser stond erom bekend zijn slachtoffers de nek door te bijten en ze daarna in stukken te hakken.

Richard Chase
Ook deze man gedroeg zich als een echte vampier tegenover zijn slachtoffers. Chase vermoordde tussen 1977 en 1978 zes personen en dronk dan hun bloed. Eén van zijn slachtoffers was nog geen zes maanden oud, wat het verhaal nog duisterder en naarder maakt.

Rodd Verrel
In tegenstelling tot de anderen dacht Verrel echt dat hij een vampier was. Als volgeling van de ‘vampire clan’ pleegde hij verschillende misdaden. Zo vermoordde hij de ouders van zijn vriendin omdat zij haar gehersenspoeld zouden hebben. Toen hij werd opgepakt riep hij dat het geen nut had om hem achter de tralies te zetten: als 500 jaar oude vampier zou hij toch wel ontsnappen…

Vlad the impaler
Vlad 'de prikker' was de bijnaam van Vlad de derde. Deze man was de grootste inspiratiebron voor Stoker’s boek over Dracula. Vlad werd in 1431 geboren in het vroegere Transsylvanië. Vlad stond bekend om zijn gruwelijke manieren om van zijn vijanden af te komen. Zo spitste hij zijn slachtoffers levend aan een stompe staak. Bah!

Bron