Mannen worden minder vruchtbaar door zonnebrandcrème

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Geloof het of niet, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de mannelijke vruchtbaarheid minder kan worden bij het gebruik van zonnebrandcrème. De chemicaliën in de crème die de Uv-stralingen filteren beïnvloeden de hormonen van mannen. Dit kan ertoe leiden dat mannen tot wel 30% minder vruchtbaar worden.

De schuldige chemicaliën zijn: BP-2 en 4OH-BP. Hoewel de onderzoekers nu weten dat deze ingrediënten de boosdoeners zijn, weten ze niet hoe het de vruchtbaarheid aantast. Ze hebben niet duidelijk kunnen vinden of bijvoorbeeld de kwaliteit van het sperma achteruitgaat. Ook interessant is dat de chemicaliën de vrouwelijke vruchtbaarheid niet verminderen, ook al gebruiken vrouwen veel meer producten met Uv-blokkers. Fjiew.

De 104 stellen die werden onderzocht probeerden allemaal kinderen te krijgen. De onderzoekers keken naast het gebruik van Uv-blokkers ook naar gewicht, leefgewoontes en of de deelnemers rookten, zodat die factoren niet de resultaten konden beïnvloeden. Hoe vaker mannen zonnebrandcrème gebruikten, hoe slechter hun vruchtbaarheid werd. Ondanks de uitkomsten laten de onderzoekers weten dat mannen vooral niet moeten stoppen met het smeren van zonnebrandcrème. ‘De huid is ons grootste orgaan. Jezelf beschermen tegen Uv-straling is heel belangrijk om huidkanker te voorkomen. We raden mannen die zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid dan ook aan om op andere manieren blootstelling aan Uv-straling te voorkomen. Zo kunnen zij producten gebruiken met minder chemicaliën of de zonnebrandcrème van hun huid wassen wanneer zij uit de zon komen.

Bron