Waarom katers erger worden als je ouder wordt

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Een avond stappen met vriendinnen resulteert al snel in een paar wijntjes teveel. Waar het als student mogelijk is om in je eentje een fles wijn soldaat te maken en de volgende dag netjes in de collegezaal te zitten, is het naarmate je ouder wordt steeds minder makkelijk. Hoe graag we ook die paar wijntjes extra inschenken, op een gegeven moment is je lichaam toch iets minder goed bestand tegen hoge hoeveelheden alcohol. Het is niet eerlijk!

Gelukkig weten we ook waarom de hoofdpijn en kater steeds erger worden. Je zou verwachten dat naarmate er meer getraind is om veel alcohol te drinken, je lichaam er ook beter tegen kan (dat zou in ieder geval wel het meest eerlijk zijn). Helaas is dat niet hoe het werkt. Hoe het wel werkt: omdat we zwaarder worden naarmate de jaren verstrijken, blijft ons lichaam minder goed gehydrateerd. Te weinig vocht zorgt ervoor dat de kater ’s ochtend extra erg is. Geen wonder dat er altijd geadviseerd wordt een glaasje water te drinken voor het slapen na een avondje drinken. (Al is dat makkelijk te vergeten wanneer we op bed ploffen na een avond stappen). De lever heeft ook meer moeite om de alcohol af te breken, en hoe langer de lever erover doet, hoe langer de kater aanhoudt.

Daarnaast werken de hersenen ook niet bepaald mee. Je maakt minder endorfine aan dan vroeger, en juist meer stresshormoon tijdens het drinken. Hierdoor wordt de kater ook erger. Dan nemen we er nu nog maar een wijntje op, gewoon omdat het nu nog kan.

Bron