16 Dingen die alleen Nederlanders doen

Vrije tijd door Mariëlle

Voor ons “kaaskoppen” kan het leven in India voor een behoorlijke cultuurshock zorgen, of de gekkigheden van Japanners kunnen als vreemd worden ervaren. Maar denk er eens aan hoe onze oer-Hollandse eigenschappen en tradities op buitenlanders kunnen overkomen. We gaan hier de zwarte-pietendiscussie niet oplaaien, maar wel dat ons nationale gerecht bestaat uit geplette aardappelen met groenten en vleesresten (spek en jus) er doorheen geroerd, of bijvoorbeeld dat elk huishouden een kalender op de wc heeft hangen waar alle verjaardagen van mensen in de directe omgeving op genoteerd staan - wat eigenlijk best een ereplek is IN DE WC. Dit soort dingen vielen ook Hayley, het brein achter de heerlijke blog Bitterballenbruid op. Zo valt het haar ook op dat we de hele dag "hoor" tegen elkaar zeggen, wat in de Engelse taal toch echt wat anders betekent. Ja dat kan best raar zijn en dat zouden Engelsen bijvoorbeeld nooit doen.


Zo zijn er meer dingen dan je zou denken die alléén Nederlanders doen, en die voor (Engels sprekende) buitenlanders bijzonder gek zijn.

1. Tegen mensen hoor (whore) zeggen: "ja HOOR, nee HOOR, ik ben al onderweg HOOR.

2. Niemand kijkt er vreemd van op dat er op een uitnodiging een begintijd en een eindtijd staat. Zo zijn kinderfeestjes vaak van 15:00 uur tot 18:00 uur en ben je op een verjaardag op de koffie vaak welkom tussen 14:00 uur en 18:00 uur. Als het een borrel betreft ligt dit weer heel anders. Dan zijn eindtijden ineens niet meer van toepassing.


3. Als je jarig bent trakteer je en koop je als je werkt voor je hele afdeling taart.

4. Huurwoningen worden opgeleverd zonder verlichting. Heel normaal zou je zeggen, toch denken buitenlanders daar anders over.

5. We houden ervan om bij mensen naar binnen te gluren. Om inspiratie op te doen. Of gewoon om stiekem in ons vuistje te gniffelen om de meest be-la-che-lijke inrichtingen. Let maar eens op hoe vaak mensen geen gordijnen hebben, of die gewoon altijd open laten.


6. Een Nederlander pakt met gemak meerdere malen per dag de fiets. En zelfs voor de lol stappen we op onze stalen ros.

7. Wij strooien hagelslag op onze boterham. Buitenlanders vinden het maar gek dat we de topping die zij over hun ijs strooien op brood strooien als ontbijt.

8. Frikandellen en drop eten. Geen land waar ze snappen dat dit als lekkernij gegeten wordt.


9. We eten uit een automaat. Regelmatig. En vinden dat heel gewoon.

10. Wij hebben Tweede Kerstdag als nationale feestdag waar ieder ander land Boxing Day kent.

11. Als we iets lekker vinden zwaaien we met onze hand naar onze wang. Schijnbaar is dat heel raar. In het buitenland kun je dit maar beter niet doen, want je weet maar nooit wat het in een land betekent. In Turkije betekent het bijvoorbeeld dat je iemand een pak rammel wilt geven.

12. Iedereen heeft minimaal één orangje outfit in de kast liggen. Maakt niet uit het voor een voetbalwedstrijd is bedoeld of voor Koningsdag.

13. Koningsdag.

14. Scheldwoorden zijn helemaal niet zo'n probleem. Op de radio, op televisie, overal hoor je het en wordt het gedoogd. Misschien is dat wel de reden dat de woorden minder indruk op ons maken.

15. We hebben een kalender op het toilet hangen. Wat wij dus heel logisch vinden, want wanneer heb je in het drukke Hollandse leven anders de tijd om uitgebreid te bekijken wanneer iedereen jarig is?

16. Tot slot: hét Nederlandse gerecht is toch wel stamppot boerenkool. Aardappelen, groenten, vlees en jus, tot één moes geprakt. En daar zijn we trots op.


Bron, bron, bron, bron