Waarom zelfs lieve meiden wel eens slechte dingen doen

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Mensen bestempelen je als lief, sociaal en eerlijk. Echt tegenspreken kan je ze eigenlijk niet. Toch zit er in elk van ons een kant die niet zo lief, sociaal en eerlijk is. Nee, slecht gedrag is niet alleen voor de bad girls onder ons. Zelfs good girls schieten wel eens van het padje af, en doen dingen waar ze achteraf spijt van hebben. Hoe komt dat toch?

1. Hoe anderen ons zien speelt heel erg mee in de beslissingen die we nemen. Ook ons eigen zelfbeeld speelt daarin een rol. Als je niet heel sterk in je schoenen staat en het gevoel hebt dat je omgeving ook verantwoordelijk is voor de dingen die je doet, dan is de kans groter dat je verkeerde dingen doen - omdat je je er niet zélf verantwoordelijk voor voelt, het was immers je omgeving die je ertoe aanzette. Dan is de kans ook groot dat je fouten achteraf goed probeert te praten. "Ik had te veel drank op, en kan er daarom niets aan doen dat ik vreemdging die nacht", of "Alle andere meiden deden het ook", zijn twee voorbeelden waarin je acties van jezelf goedpraat. En ook de normaal meest brave meisjes zijn daar heel goed in.

2. Ook beïnvloedt slaap onze remmen. Heb je een aantal hele slechte nachten gehad? Dan ben je sneller in staat om slechte dingen te doen dan wanneer je heerlijk geslapen hebt. Ook speelt het helpen van anderen een rol. Wanneer je denkt dat je die tien euro steelt omdat je vriendin anders in geldnood zit, zien we minder snel hoe fout we zitten.

3. Als laatste is het de vrijheid die je slechte dingen laat doen. Hoe lief je ook bent, wanneer je het gevoel hebt dat de regels je vrijheid in de weg zitten zal je zonder verder na te denken heel snel dingen doen die je anders nooit gedurfd had. Zo zie je maar weer, zelfs lieve meisjes doen wel eens slechte dingen.

Bron, ThinkStock