6% Vrouwen in Nederland heeft obsessie voor shoppen

Mode & trends door Mariëlle

Met al die feestdagen in het verschiet is de maand december natuurlijk dé shopmaand bij uitstek. In de maand december krijgen veel mensen hun dertiende maand uitbetaald (lees: extra shopping money) en deze maand biedt veel vrije dagen waardoor er genoeg tijd overblijft om te winkelen. Daarmee biedt december excuses te over om even een flinke smak geld over de balk te gooien. Hoe shopverslaafd ben jij eigenlijk?

shop_verslaving
6% geeft shop-obsessie toe

Uit onderzoek van Vrouwen.nl in samenwerking met TLC is gebleken dat 22% van de deelnemers van dat onderzoek minimaal één keer per week shopt. Wij vinden dat best veel. Slechts 6% van de deelnemers ziet hierin een heuse obsessie voor shoppen. Er zijn zelfs vrouwen (2%) die aangeven dat ze minimaal één keer per dag shoppen. Dan mag je een behoorlijk vermogende man aan de haak hebben geslagen om dit allemaal te kunnen subsidiëren. Een deel (8%) van de vrouwen wordt van niks anders gelukkiger dan van winkelen. Zij zijn het meest gelukkig na een dagje shoppen.

Deze mensen grijpen alles aan om te shoppen

Dan heb je ook nog de categorie vrouwen (22%) die denkt dat ze bij elk feestje moet shoppen, omdat ze in hun ogen niks hebben om aan te trekken, terwijl hun hele kast uitpuilt. Hoe herkenbaar is dat?! De extremere variant van deze vrouw (6%) ziet in álles een goed excuus om te shoppen. Dat je een nieuwe kerst-outfit stiekem onder de kerstinkopen rekent is eerder logisch dan vreemd. Een outfit voor Oud en Nieuw hoort daar ook bij en zelfs met je eigen verjaardag mag je wel een leuk setje uit de rekken trekken. Wanneer je de verjaardag van de vriend van een vriendin van de buurvrouw ook als gelegenheid aangrijpt om nieuwe kleren te kopen, mag je je echter wel gaan afvragen of dat niet neigt naar een obsessie voor nieuwe kleren.

Schouderklopjes

Als het blijkt dat er dan een weekje niet is geshopt vliegen de schouderklopjes je om de oren (op de 3% die dit nooit overkomt na dan): 13% straalt van trots, 6% kijkt meteen hoeveel er is bespaard en 1% vindt het dan de hoogste tijd om meteen het internet op te duiken om het digitale winkelmandje te vullen.

Impact van webshops

Al dat winkelen is voor een groot deel af te schuiven op de komst van de online shops. Een kwart van de vrouwen is hierdoor vaker gaan shoppen. Maar goed, eigenlijk is een shopverslaving niet eens zo'n ontzettend vreemde verslaving. Zeker niet als je je bedenkt dat er ook mensen die geobsedeerd zijn door recyclen - en dat kan zelfs zo erg zijn dat ze zelfs wc-papier hergebruiken.

En jij? Ben jij shopverslaafd?