Smartphone fotografietips voor op vakantie

Wonen door Vrouwen redactie

We willen allemaal mooie vakantiefoto’s maken, voor een fotoboek of een paar kiekjes op Facebook. Niet iedereen heeft het geld of de zin om een enorme camera mee te slepen op vakantie. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook mooie foto’s maken met onze smartphone! Bijkomend voordeel is dat we onze telefoon altijd bij ons hebben, en geen moment hoeven missen. Maar hoe maak je nou echt goede foto’s met je smartphone? Het boekje ‘smartphone fotografie voor op vakantie’ van Elizawashere geeft de beste tips.

1 – Gebruik verschillende perspectieven
Hoewel we al heel snel een foto vanuit dezelfde positie nemen, is het juist leuk om af te wisselen met perspectieven. Maak eens een foto van bovenaf, in kikkerperspectief (van onderen/ dichtbij de grond) of in een schuine hoek. Zorg er wel altijd voor dat de horizon recht blijft. Door te wisselen van perspectief worden foto’s afwisselender en dynamischer. Hieronder zie je v.l.n.r: schuin perspectief, kikkerperspectief, vogelperspectief.


2 - Zorg voor goed licht
Om een mooie foto te maken is het belangrijk dat die niet over of onderbelicht is. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om goede belichting te krijgen:
- Zet HDR aan. Op veel smartphones zit de HDR functie, die ervoor zorgt dat de camera ook een mooie foto neemt wanneer er veel contrast is. Zo is bijvoorbeeld niet de lucht overbelicht of het voorwerp onderbelicht.
- Let goed op waar het licht vandaan komt. Licht recht van boven of van onder kan voor rare schaduwen zorgen die niet flatteren. Wanneer er schaduwen rondom de ogen vallen kan je beter een kwartslag draaien waardoor het licht wel in de ogen valt. Dan sta je meteen een stuk beter op de foto. Vergeet ook niet om je kin iets op te tillen!

- Aan het begin van de ochtend of het einde van de middag is het licht het mooist omdat er minder harde schaduwen vallen.
- Met natuurlijk licht maak je veel mooiere foto’s dan met kunstmatig licht. Dit geldt vooral voor foto’s van eten, die lijken met kunstmatig licht al snel geel.


3 - ROOM
Room is een app die je elke dag op een willekeurig moment een seintje geeft om een foto te maken. Wanneer je deze app gebruikt op vakantie zal je dingen vastleggen die je anders over zou slaan. Het is een originele manier om een vakantie vast te leggen.


4 - Zonsondergang silhouet
Om een mooi silhouet vast te leggen tijdens de zonsondergang kan je op een aantal dingen letten. Stel de belichting in op de lucht, en zorg ervoor dat het voorwerp op de voorgrond een duidelijke vorm heeft. Je kan meerdere voorwerpen in een silhouet foto plaatsen, maar zorg ervoor dat die nog te onderscheiden zijn. Bewerkt de foto eventueel na om het contrast nog iets te vergroten.

Bron: Thinkstock