5 Gewoontes die slechter zijn dan roken

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Van jongs af aan horen we al van onze ouders hoe slecht het is om te roken, en dat we het nooit zouden moeten doen. Campagnes, acties en voorlichting op middelbare scholen proberen ons duidelijk te maken dat roken onze gezondheid alleen maar achteruit laat gaan. Roken is ook heel slecht, maar we worden niet gewaarschuwd voor andere gewoontes die minstens zo slecht zijn voor ons welzijn.

1- De hele dag zitten
Dag in, dag uit zitten we achter de computer te werken of te gamen, zitten we in de trein of auto op weg naar huis, zitten we in collegebanken te luisteren naar de leraren en zitten we vervolgens 's avonds op de bank omdat we druk waren met de hele dag zitten. Veel zitten verhoogt de kans op diabetes, kanker en hartaandoeningen. Zelfs mensen die naast al het zitten ook sporten krijgen op den duur last van hun lichaam. Probeer gedurende de dag een aantal keer op te staan en te bewegen, al is het maar om even de benen te strekken en koffie te pakken.


2- Suikerhoudende dranken drinken
Elke dag energy drink, coca cola of andere suikerhoudende drankjes drinken is ongelofelijk slecht voor je. Zelfs zonder overgewicht kan je ze beter laten staan. Hart- en vaatziekten, een slechte lever en suikerziekte zijn maar enkele voorbeelden van alle schade die de drankjes kunnen aanrichten. Naast het feit dat het ook niet bepaald goed is voor de lijn.


3- Niet genoeg slapen
Tussen werk, school, stappen en eten door moeten we ook nog slapen. Wanneer je elke nacht te weinig slaapt kom je sneller aan en kan je minder goed functioneren. Hersenbeschadiging en een verhoogd gehalte aan stresshormonen kunnen bovendien zelfs leiden tot een hartaanval. Gelukkig is er makkelijk iets aan te doen! Slaap een uurtje langer of neem ’s middags een powernap van twintig minuten. Omdat je dan precies elke cyclus van je slaap doorlopen hebt zal je niet suf ontwaken uit je middagtukje, maar weer vol energie zitten.


4- De zonnebank
Hou je vast, want de volgende cijfers zijn best schokkend: mensen die voor hun 30e regelmatig een zonnebank bezoeken hebben 75% meer kans op een melanoom (pigmentcellen die ongeremd gaan delen en dus kankercellen worden), en onderzoeken hebben uitgewezen dat 400.000 mensen per jaar huidkanker krijgen - mede door het gebruik van zonnebanken.


5- Veel vlees eten
Hoewel een Mc Donalds hamburger er altijd wel in kan, is het eten van veel vlees helemaal niet goed voor je. Mensen die veel dierlijke proteïnen eten hebben vier keer zoveel kans om te overlijden aan kanker dan mensen die veel plantaardig voedsel eten. Elke dag vlees eten geeft zelfs net zo veel kans op kanker als roken. Denk daar maar eens over na.

Bron, Thinkstock