13 tips om meer water te drinken

Vrije tijd door Mariëlle

Een structureel, en misschien zelfs wel een maatschappelijk probleem is dat we met z'n allen te weinig water drinken. De wil is er wel. Heus. Maar het blijkt toch moeilijk om deze wil om te zetten naar daden. Voornemens te over, maar in praktijk pakt het anders uit. Het lichaam vraagt ook nogal wat van je door elke dag twee tot drie liter water op te eisen. In godsnaam, HOE dan? Met deze 13 tips om meer water te drinken heb jij jouw lichamelijke watervoorraad in een poep en een scheet aangevuld. Die paar kleine aanpassingen kun je heus wel aan.

1. Drink uit grote glazen

Opstaan, dat heeele eind naar de kraan lopen, de kraan opendraaien en het glas tot de nok toe vullen met water is nou eenmaal een zware opgave. Al die moeite stelt iedereen toch het liefst zo lang mogelijk uit? Drink gewoon uit een enorm glas, zodat je de beschreven routine zo min mogelijk hoeft te herhalen.


2. Zet het water in je gezichtsveld

Eindelijk heb je de moeite genomen om water te pakken. In een groot glas -jawel. En nu maar hopen dat je het niet vergeet om af en toe een slok te nemen. Wanneer het water binnen je gezichtsveld staat zul je sneller geneigd zijn om het glas ook daadwerkelijk aan je mond te zetten en de vloeistof naar binnen te werpen.


3. Neem altijd een flesje water mee

Ook al hoef je maar een kwartiertje met de trein te reizen en ben je met een uurtje weer thuis, zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Dan heb je ook nog eens een écht excuus om met een grote tas te zeulen.


4. Houd bij hoeveel water je drinkt

Voor deze hele simpele reden: als je weet hoeveel water je hebt gedronken, weet je ook hoeveel je nog moet gaan drinken.


5. Maak het aantrekkelijk

Geef water smaak door er vers fruit aan toe te voegen. Niks is zo lekker als de smaak van vers fruit. En als het water op is, kun je het fruit nog prima opeten.


6. Drink voor elke maaltijd een glas water

Het wordt zo vaak geroepen, en toch doen maar weinig mensen het. Een glas water drinken voor elke maaltijd zorgt er niet alleen voor dat het hongergevoel afneemt, maar zorgt ook voor een gestructureerde vorm van hydratatie.


7. Drinken is het eerste wat je doet

De wekker gaat, opstaan, geef jezelf heel even de tijd om te mokken en te wennen aan de wereld en hatsjiekiedee, sla een glas water achterover. Bij voorkeur lauw met het sap van een halve citroen erin. Dat is precies waar je zin in hebt als je net bent ontwaakt uit een diepe slaap waar je nog moeilijk afscheid van kunt nemen. Of niet, maar het stimuleert de reiniging van je innerlijke jij, de eerste lading vitamine C is binnen (daar word je wakker van) en je hebt je eerste shotje water alweer te pakken.


8. Vul het glas op tijd bij

Zodra de laatste slok water je lichaam vult ren je linea recta naar de eerste de beste kraan om het glas weer bij te vullen. Doe je dit niet, dan komt het uitstelgedrag weer om de hoek kijken. Dat wil je niet.


9. Meer slokken

Drink altijd drie slokken extra nadat je je dorst hebt gelest. Voor je het weet zit je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water.


10. Sharing is caring

Als jij water voor jezelf haalt, haal dan ook even voor anderen in je nabije omgeving. En hoop dan heel hard dat zij dit ook voor jou zullen doen.


11. Drink tijdens de maaltijd

Door tijdens de maaltijd te drinken vul je én het vochtgehalte in je lichaam aan én de spijsvertering spoelt lekker door.


12. Je wordt er mooier van

Houd in gedachten dat jouw huid meer gaat stralen, wallen verdwijnen als sneeuw voor de zon, de vermoeidheid neemt af, en genoeg water drinken is zelfs een remedie tegen buikpijn en hoofdpijn.


13. Waterwekker

En ben je echt zo'n die hard in het vertonen van water-ontwijkend-gedrag? Zet dan om het uur een wekker om een glaasje water achterover te slaan. Hier kom je echt niet onderuit.


Let wel: koffie, suikerhoudende drankjes, thee (daar zit vaak ook suiker in... shocking!) en dergelijken vallen niet onder het kopje "water" en breken het vocht in je lichaam vaak zelfs af. En te veel water drinken is ook niet goed voor je en kan zelfs schadelijk zijn.


Bron, bron, bron, bron