5x Healthy Fastfood à la 2015

Eten door Mariëlle

Overal waar je kijkt poppen de gezonde eettentjes op. Overal waar je eet krijgt de menukaart een gezonde vibe. We leven nou eenmaal in een tijdperk waar gezondheid voorop staat en zelfs hip is. So be it. Ons lichaam is er maar wat blij mee. Zo wisselen we in 2015 de Mac in voor zelfgemaakte frietjes en zelfgemaakte hamburgers, zijn we niet meer te porren voor een afhaalpizza of ééntje van de appie - oké soms zwichten we ervoor, maar niet meer zo vaak als in 2014 - en maken we onze handen niet meer vuil aan grote zakken chips, maar frituren we onze dunne zoete aardappelschijfjes en flinterdun gesneden bietjes in olijf- of kokosolie. Fastfood à la 2015 is minstens net zo lekker, maar way gezonder!

1. Gezonde ribbelchips van zoete aardappel

Was de zoete aardappel goed schoon en snijd ze, om en om, met een dunschiller en een julienne schiller om de chips van ribbeltjes te voorzien. Verspreid de chips to be over een bakplaat met bakpapier zodat ze niet over elkaar gaan liggen, want dan worden de chipjes nooit knapperig. Besprenkel de plakjes aardappel met olijfolie, zout en paprikapoeder. Zet de chips 10 minuten in de oven. Keer de chipjes om en zet ze nog eens 10 minuten in de oven. Je kunt ook chips van bietjes maken. Het volledige recept voor deze zoete aardappel chips check je hier bij Jenny van Healthyfans.


2. Pizza van bloemkool

Met deze pizza werk je eigenlijk louter en alleen een hele hoop groenten naar binnen in plaats van een hoop rotzooi. Het enige wat je nodig hebt is een bloemkool, een ei, mozzarella, knoflook en beleg naar wens (als je slim bent dan houd je dit ook gezond). Geen deeg? Nope, geen deeg. De pizzabodem maak je namelijk van bloemkool. En dat doe je zo: de bloemkoolroosjes maal je fijn tot een soort kruim (in een keukenmachine als je die hebt). Meng er een eitje, wat fijngemaakte mozzarella en een teen fijn geperste knoflook totdat je een soort samenhangend deeg hebt. Spreid het deeg uit over een ingevette ovenplaat met olijfolie of kokosolie. Zet het 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De bodem is gaar als de randjes goudbruin beginnen te kleuren. Beleg de pizza met de ingrediënten die jij wilt en verwarm het geheel nog eens 10 minuten in de oven. Er zijn nog veel meer manieren om een gezonde pizza te maken. Zoek binnen de website Foodness op pizza en je vindt ze allemaal.


3. Healthy hamburger

Bij hamburgers denken we al snel aan vadsig voedsel waarbij de saus over je kin druipt. Maar wanneer je het helemaal zelf maakt kun je precies bepalen wat erin gaat waardoor je precies weet wat je eet. Maak zelf speltbrood (of koop 100% speltbrood in de winkel) voor het broodje en gebruik voor de hamburger biologisch rundvlees. Garneer het broodje met komkommer, tomaat en sla. En wat ook lekker is, is om er tabasco over te sprenkelen. YUM! Het hele recept lees je hier.



4. Friet

Maak friet van in reepjes gesneden zoete aardappel, knolselderij of yamboon en bak ze in de oven met een beetje olijfolie en eventueel wat kruiden om de gezonde frietjes meer smaak te geven. Om deze nep-snack af te maken maak je er zelf ketchup en mayonaise bij.

5. Taart
En of we deze punt in één keer in onze mond willen stoppen. En ja: waar een wil is, is een weg, dat lukt echt wel. Deze gezonde, glutenvrije én lactosevrije chocoladetaart bestaat uit cacaopoeder, bakpoeder, kaneel, zout, eieren, honing, vanille-extract, kokosolie en kokosmeel voor de taart en uit pure chocolade en kokosmelk voor de frosting.


En als je dit nou heel erg chill vindt en dit he-le-maal in jouw 2015 past, dan kun je nog veel meer van zulke 'healthy fastfood'-gerechten vinden in het Foodness Fastfood e-book dat je hier kunt bestellen.