Puppyhandel alarm! Verwaarloosde puppy’s in Nederland

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Schocking! Ga er maar even voor zitten, want ook wij werden stil van dit puppynieuws. Brabantse dierenartsen zijn boos. Op wie? Op ons. We stimuleren puppyleed door zielige pups een veilig huisje te bieden. Brabant blijkt het centrum te zijn voor onvriendelijke dieren(mis)handelaren. Mede mogelijk gemaakt de puppylovers, ons dus.

De puppyhandel is heel aantrekkelijk: Op drugs na, het meest winstgevend. Wow. Maar eigenlijk best logisch. We zijn binnen drie tellen verkocht door de kleine fuzzy vriendjes met hun puppyoogjes en kwispelende staartje. Jij ook? Guilty!

Maar! Veel pups worden gefokt op grote boerderijen in Oost-Europa, waar de aandacht voor de dieren ontbreekt. De jonge hondjes zien geen daglicht tijdens de eerste weken van hun leven. De viervoeters groeien niet op in een huiselijke situatie, hebben geen moeder die er is om de nodige aandacht te geven en de pasgeboren pups zitten in een grote kooi gepropt met duizend soortgenootjes.

Ze maken lange reizen in vrachtwagens naar landen waar ze als warme broodjes over de toonbank gaan. Tijdens de rit sterven al veel hondjes door de stress en slechte vervoersomstandigheden. Un-be-lie-va-ble.

Eenmaal aangekomen, wordt er gesjoemeld met inentingen en papieren. Prikjes die de pups verspreid over een aantal weken horen te krijgen, krijgen ze allemaal in één dag. Lek geprikt. De dierenhandelaren zien alleen maar dollartekens en proberen de hondjes vooral via internet aan de consument te krijgen, voor zachte prijzen.

Wie trappen erin? Wij. De hoofdschuldige consument. Wij zorgen ervoor dat deze handel kan blijven bestaan. We willen Dior dragen, voor H&M prijsjes. Echte rashonden zijn namelijk expensive.

Emotie speelt een grote rol bij ons. ‘Ahw, wat een zielig, arm hondje ben jij. Die wil ik redden van de handelaren. Kom maar bij mommy, ik koop jou, dan ben je veilig.’ Is dat ook wat er als eerst in jou opkwam toen je dit las? Please, don’t! Juist hierdoor wordt de wrede handel in stand gehouden. We zijn helden op sokken.

Wat je wél moet doen:
Laat je goed informeren. Wees alert. Lopen er zo’n twintig verschillende rassen hond? Wil de handelaar weinig tot niets van jou weten? Komen de pups niet vrolijk op je afstormen bij binnenkomst? Zien ze er verwaarloosd uit? Bad signs, waarschijnlijk heb je te maken met een foute handelaar die contacten heeft in Oost-Europa. Koop je pup ergens anders, om het dierenleed te stoppen.

Tip: Sla marktplaats over bij het aanschaffen van een cutie.

Bron Bron Bron Bron Bron Bron Bron Bron Bron