Beauty comes in different textures

Gezicht door Vrouwen redactie

Celeste van Joost (22) is een van de vast bloggers op Vrouwen.nl. Deze enthousiaste dame studeert Journalistiek, blogt (voor haar eigen blog) en heeft een grote bos krullen. En over die prachtige krullen hebben zij en haar vriendinnen heel wat te vertellen. Alles daarover, lees je hieronder.

In 2011 wilde ik lang haar. Punt. Het probleem? Met krullen zie je amper dat het langer wordt. Ik besloot mijn haar stijl te maken. Twee dagen. Oké, vooruit, nog een keer. Een week lang, elke dag. En dat werd al gauw een jaar. Afgelopen week realiseerde ik me dat haar van een vrouw vaak echt een ‘ding’ is. Het maakt je of het breekt je.

En zo’n breekpunt heb ik ook gehad. Na een jaar werd ik het zat en bedacht ik me dat ik dit niet zo wilde. Er groeide geen krul meer op mijn hoofd, niet eens iets wat erop leek. Dus ik knipte het af. Het was super kort, niet stijl, maar met half slag en dus geen krul te bekennen. Dramatisch, als je haar niet weet wat voor structuur het moet aannemen. Het heeft minstens 8 maanden geduurd voordat mijn krullen weer terug waren. Ik voelde me simpelweg niet mooi.

Maar: ik leerde ze te verzorgen op de manier die voor mijn haar juist was en mijn krullen waren mooier dan ooit tevoren. Verbazingwekkend genoeg reageerden mensen er positief op. Ik was dat niet gewend en langzamerhand werd ik er trots op. Blijkbaar hebben niet veel mensen dit haar? Krullen zijn een vak apart.

En met dit in mijn achterhoofd, vond ik het tijd om een klein podium te bieden waar verschillende structuren van krullen even in het licht worden gezet. Ooit heb ik Zoey, Amber, Shaz en Serana leren kennen via een goede vriendin: Dewy. Zelfs haar wordt wel eens gevraagd: “Goh, jij hebt echt alleen maar vriendinnen met krullen.” Uit eigen nieuwsgierigheid wilde ik stilstaan bij dit onderwerp. We moeten blij zijn met wat we hebben en dat elke structuur prachtig is. If you got it, flaunt it!

Naam: Zoey Ivory
Leeftijd: 21 jaar
Wat betekent jouw haar voor jou: "Heel veel natuurlijk. Met m’n haar ben ik echt mezelf, m’n krullen geven me net iets meer zelfvertrouwen en het geeft me het gevoel dat ik meer opval dan als ik stijl haar zou hebben. Ik heb een tik: ik zit constant m’n haar omhoog te duwen voor meer volume. Ja ook als m’n haar al ontzettend wild zit en mensen doen me dan vaak na... Maar gelukkig snappen al mijn mede-krullies het wel."
De meest stomme opmerkingen die je kreeg over je haar: “Is dat je echte haar?” of: “Ik zou willen dat ik ook krullen had, lijkt me ontzettend makkelijk.” en: “Ja, maar jij hoeft nooit iets aan je haar te doen natuurlijk. Jij wordt zo wakker en het zit goed.”
Tip: "Geef je haar af en toe eens een oil-treatment en zet föhns altijd op de koudste stand. Zo houd je jouw haar langer gezond en glanzend."


Naam: Amber Kegel
Leeftijd: 21 jaar
Wat betekent jouw haar voor jou? "Ze zeggen vaak dat je niet beseft wat je hebt tot je het kwijt bent. Zo ging het ook bij mij. Ik ben mijn haar nogal vaak 'kwijtgeraakt'. In de zin van: een veel te korte haircut of een verf die mijn krulpatroon verpestte. Ondanks de kleine trauma's die ik eraan overgehouden heb, deden deze momenten mij wel inzien dat ik eigenlijk best veel waarde hecht aan mijn haar. Dit haar is vaak ook 'anders dan anders' en opvallend. Daar houd ik wel van. Tijdens mijn 'stijl-periode' was het raarste toch wel dat ik andere mensen aantrok. Achteraf gezien heb ik zoiets van: "krullend haar equals me, stijl haar niet." Dus als je stijl haar leuker vindt, dan ben je niet voor mij bestemd. Mijn huidige vriend is gelukkig gek op mijn krullen. Als dit niet zo was waren wij hoogstwaarschijnlijk niet samen geweest!"
De meest stomme opmerkingen die je kreeg over je haar: "Stomme opmerkingen? Amper! Ik heb daarvoor volgens mij ook een veel te lage tolerantiegrens…"
Tip: "Je haar embracen en er het meeste uit halen is soms een langdurig proces. Het is echt een kwestie van uitproberen, puzzelen en uiteindelijk die match vinden. Zodra die match gevonden is, kan iedereen zijn of haar krullen gegarandeerd rocken. En geloof mij: it's worth the trouble: rocken wat moeder natuur je heeft gegeven, in plaats van het te verbergen."


Naam: Celeste van Joost
Leeftijd: 22 jaar
Wat betekent jouw haar voor jou?: "Mijn haar is nu echt mijn kenmerk. Ik ben Indisch en Nederlands, maar door mijn krullen wordt dat vaak niet meteen gedacht. Maak ik mijn haar stijl en ik ben meteen een ander mens. Ik ben een erg dankbaar persoon, ook voor mijn haar en ik ben trots op mijn krullen. Ondanks dat het niet altijd zo was. Soms moet je iets leren waarderen. Je bént niet je haar. Ik bedoel: jouw haar bepaalt niet wie je bent als persoon. Maar het is wel een sterk uiterlijk kenmerk dat opvalt bij mij. Soms is dat leuk, soms niet. Het is een makkelijk aanspreekpunt voor mensen."
De meest stomme opmerkingen die je kreeg over je haar: “Is het echt?”, of: “Jeetje, dat kost zeker wel veel tijd. Hoe vaak borstel je het?” "Gelukkig zijn de meeste opmerkingen positief bedoeld."
Tip: "Varieer in haarproducten: experimenteer. Soms werkt het ene heel goed, maar na een tijdje niet meer. Echt, er gaat een wereld voor je open als je dit doet."


Naam: Shaz Abraham
Leeftijd: 22 jaar
Wat betekent je haar voor jou?" Ik heb echt van mijn krullen moeten leren houden. Toen ik opgroeide, had ik veel meer meiden om me heen met stijl dan krullend haar. Doordat dat mijn dagelijkse voorbeeld was, wilde ik dat ook. Het heeft me dus aardig wat struggles gekost om van mijn eigen krullen te houden. Al met al: mijn haar betekent veel voor me. Ik kan beide texturen waarderen, maar op dit moment neig ik toch meer naar stijl haar. Dat is de schoonheid van haar, I guess: de haat/liefde verhoudingen. Het ene moment ben je gek op je krullen. De volgende dag haat je ze."
De meest stomme opmerkingen die je kreeg over je haar: "Is dat je echte haar?" Of: "waarom stijl je je haar nou? Je hebt zulke mooie krullen..." en: "Jij hebt je haar ook altijd anders!"
Tip: "Probeer zoveel mogelijk uit met je eigen textuur, op die manier vind je uiteindelijk jouw singature kapsel(s) waar je van kunt houden."


Naam: Serana Angelista
Leeftijd: 22 jaar
Wat betekent je haar voor jou? "Vroeger betekende mijn haar eigenlijk niets voor mij, beter gezegd: ik haatte het. Zoals het cliché luidt: meisjes met stijl haar willen krullen en meisjes met krullen willen stijl haar. Mijn haar heb ik twee keer stijl gehad, maar ik vond deze hair do te stressvol. Is het te vochtig buiten? Dan gaat de boel weer krullen. Pas toen ik een jaar of 15 was begon ik mijn haar eindelijk los te dragen. Met 10 kg vaseline en gel, dat dan weer wel. Het heeft even geduurd, maar nu kan ik eindelijk zeggen dat ik mijn haar waardeer zoals het is."
De meest stomme opmerkingen die je kreeg over je haar: "Recent kreeg ik nog een opmerking naar mijn hoofd geslingerd: "Hey suikerspin, waar ga jij naartoe?" Nu kan ik erom lachen, maar had hij dat zeven jaar geleden gezegd, dan zat ik huilend in een hoekje."
Tip: Een Leave-In Conditioner en daarna verzorgende olie (aanbrengen in nat haar) doet wonderen. Laat het wel op een natuurlijke manier opdrogen."


Foto’s door Shaz Tanya
Met dank aan: mijn lieve vriendinnen Zoey Ivory, Amber Kegel, Shaz Abraham, Serana Angelista, Elyse Mulder.