Wat onze slaapgewoonten onthullen over onze relatie

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Lekker onder de wol kruipen met je loved one. Lepeltje lepeltje, de krabpositie, de cliffhanger en alle andere comfy posities die we aannemen tijdens ons schone slaapje. Ze vertellen meer over ons dan we denken (en willen?!). Psychologe Corrine Sweet vertelt over wat onze houdingen over onze relatie zeggen.

‘Tijdens je slaap kun je je lichaamstaal niet faken. Dit is het moment wanneer je het eerlijkst en het meest kwetsbaar bent.’ Soms een eye-opener, soms een wake-up call voor je relatie. Oordeel zelf maar! Wij hebben de tien gebruikelijkste houdingen op een rijtje gezet.

1. Lepeltje-lepeltje
Oh, spooning: De populairste slaaphouding onder de tortelduifjes. Vooral voor koppels die drie tot vijf jaar getrouwd zijn. ‘Als een vrouw de achterste positie aanneemt, geeft dit aan dat zij meer geeft in de relatie of dat haar partner een speciale verzorging nodig heeft. Deze houding biedt de meeste hoeveelheid contact met je partner qua fysieke nabijheid.’ Niet per se erotisch, juist troostend, in een soort veilige cocon!

2. De Honeymoon Hug
De meest intieme slaappositie. Een iets minder populaire variatie op onze favo lepeltje-lepeltje. We nemen deze houding aan wanneer er intense gevoelens aanwezig zijn: Na de seks en in het begin van de relatie. Sommige koppels blijven deze houding volhouden, worden erg afhankelijk van elkaar en kunnen moeilijker zonder elkaar slapen.

3. De dakpan
Klinkt niet erg romantisch, maar niet getreurd: Het geeft aan dat er een sterk gevoel van recht aanwezig is, er zijn sterke ego’s. Jij rust op de schouder van je partner, die op zijn rug ligt, wat jou afhankelijk van hem maakt. Er is dus veel vertrouwen in deze relatie. Dit knuffelen versterkt het gevoel van bescherming en partnerschap.

4. De liefdeswieg
Iéts intiemer dan de dakpan, naast dat je op zijn schouder rust, houd je hem ook nog vast: Een zorgzame, intieme positie waarbij er een veilig en beschermend gevoel gecreëerd wordt.

5. De losse verbintenis
Weet je nog toen jullie voor het eerst begonnen met daten? Je wilde lekker dichtbij de ander zijn, wat zelfs ten koste mocht gaan van je favoriete slaaphouding? Nou… Die tijd gaat voorbij. Er komt meer afstand in bed, maar ook vertrouwen en evenwicht. Jullie hoeven niet meer verstrengeld te slapen, nu gaan ruimte en comfort voor.

6. De beenknuffel
Deze positie kunnen twee dingen betekenen: Óf jullie voelen je niet helemaal op je gemak als jullie fysiek dichtbij elkaar zijn en de houding ontstond toen je ‘per ongeluk’ het voetje van je geliefde aanraakte onder de dekens. Cute! Óf het betekent het tegenovergestelde: Vertrouwen, comfort en een beetje stout, als een soort van geheime code van jullie twee…

7. De achtervolging
Zoiets als lepeltje-lepeltje, maar dan jaagt de een op de ander. Stel dat je ruzie hebt en je partner trekt zich terug naar de andere helft van het bed, met de rug naar je toe. Pff, bad boy! Nou, dan hebben we nu de oplossing: Je zet gewoon je jachthouding in en je lepelt hem ‘illegaal’ van achteren, want eigenlijk wil hij ruimte. Maar het kan ook betekenen dat je partner een kat en muisspelletje wil spelen en hoopt dat je hem inderdaad achterna komt. Let’s hope so!

8. De zen stijl
Deze houding is heel gebruikelijk bij koppels die al een tijdje bij elkaar zijn. Naarmate de tijd vordert, ontstaat er de behoefte om zelfstandig te zijn, met je eigen persoonlijke ruimte. Je weet toch wel dat je partner naast je ligt en niet 1-2-3 wegloopt. Tenzij hij slaapwandelt, maar daar gaan we even niet vanuit. Het is een compromis tussen verbondenheid en onafhankelijkheid. Er is fysiek contact, zonder vastklampen.

9. De cliffhanger
Precies zoals de achtervolging, maar dan gaan we niet op jacht. Je vraagt je af of er iets mis is, waarom je partner wegdraait. Is het woede, verdriet, wrok? What’s wrong with you?! Je vraagt je af of hij echt even de ruimte nodig heeft. Op den duur draait hij vanzelf wel terug naar jou. Aan de andere kant kan het betekenen dat jullie zó op je gemak zijn bij elkaar, dat jullie een goede nachtrust boven het kijken naar hoe de ander slaapt, verkiezen.

10. De krab
Heel dubbelzinnig deze. Als jullie relatie op het moment door een moeilijke tijd gaat of als jullie een aantal meningsverschillen hebben gehad, dan geeft deze houding aan dat er problemen zijn. Jullie zoeken een manier om uit elkaar te slapen. Het kan ook betekenen dat je pijn hebt: Net zoals dat je af en toe een andere zithouding aanneemt, omdat het pijn begint te doen.

Bron Bron