10 tips om écht te stoppen met roken

Vrije tijd door Renée

Of je nu rookt of niet, iedereen weet dat het een slechte gewoonte is waar je niet snel vanaf komt. En hoe je ook je best doet om te stoppen, het lijkt op de een of andere manier iedere keer weer te mislukken. Maar maak je geen zorgen, want met de volgende tien tips overleef je het wél.

1. Zuig op andere dingen
Eh ja, dat kan je op verschillende manieren opvatten. Het ziet er gek uit, maar door te zuigen op andere dingen – al is het maar een lolly – krijg je hetzelfde ‘zuigeffect’ als wanneer je een trek van een sigaret neemt.

2. Bereid jezelf voor
Goed voor jou als je de cold turkey route volgt, maar wie weet heb je juist meer voorbereiding nodig voordat je ineens drastisch stopt. Zorg in ieder geval dat je lolly’s in huis hebt zodat je iets te zuigen hebt.

3. Kies de juiste tijd
Wil je nu stoppen? Misschien is dat niet zo’n goed idee. Het schijnt namelijk makkelijker te zijn als je stopt met roken in de winter dan in het voorjaar of de zomer. Op een terrasje is het verleidelijker om een sigaret te pakken dan wanneer je buiten in de kou staat.

4. Houd jezelf bezig
Stoppen met roken en vervolgens weken lang thuiszitten is voor niemand goed. Zorg dat je bezig blijft. Neem je iedere ochtend om 9 uur je sigaret? Dan ga je vanaf nu elke ochtend om 9 uur iets anders doen. Doorbreek patronen om het jezelf makkelijker te maken.

5. Ga sporten
Ja, misschien vind je het lekker saai, maar sporten is ook een goede activiteit om jezelf bezig te houden. Sommigen krijgen minder zin in roken als ze sporten, vooral omdat ze zichzelf gezonder voelen en dus minder malen om een sigaret. Een win-win situatie dus: een bikinibody (of iets wat er op begint te lijken) en geen tabak meer.

6. Denk aan de bankrekening
Reken eens uit hoeveel je per week, maand en jaar kwijt bent aan die peuken. Wedden dat je van dat geld makkelijk de belasting kunt betalen, of leuker: op vakantie kunt gaan of het huis opknappen? Zo zie je maar weer.

7. Houd iets in je handen
Het kan zijn dat je rookt mede omdat je het fijn vindt om iets in je handen te hebben. Daarom is het aan te raden om andere dingen in je handen te hebben, zoals een pen bijvoorbeeld.

8. Vertel anderen dat je stopt met roken
Als iedereen op de hoogte is van jouw onthouding heb je minder kans om verleid te worden om een sigaret te nemen.

9. Vind een andere hobby
Vind je roken heerlijk op loze momenten? Dan is het nu tijd dat je die loze momenten opvult met andere hobby’s. Al is het maar het lezen van een boek of een aflevering terugkijken van Breaking Bad.

10. Blijf stoppen
Je komt ongetwijfeld in de verleiding om toch een sigaret aan te nemen en dan gebeurt het… Je neemt een haal. En nog een. Shit! Maar maak je geen zorgen, deze fout maken velen met jou. Je kunt meteen de strijd opgeven en weer beginnen met roken, maar je kunt ook doorgaan met stoppen. Iedere keer als je (per ongeluk!) de fout ingaat begin je opnieuw. Zo lang er maar geen sigaretten in huis liggen… ;-)


Bron, bron en bron