Orthorexia nervosa: obsessie met gezond eten leidt tot eetstoornis

Eten door Vrouwen redactie

Misschien kun jij lachen om de term 'quinoakutten', maar vergis je niet. Sommige mensen slaan iets te ver door wat betreft hun gezonde eetpatroon en ontwikkelen daardoor orthorexia nervosa: de eetstoornis waar sommige health freaks tegenwoordig mee kampen.

Sommige mensen geloven compleet in bepaalde levensstijlen waarbij eten draait om raw, clean en/of paleo. Iedereen moet voor zichzelf bepalen hoe zij eet, maar wist je al dat er een naam was voor mensen die hierin doorslaan? Orthorexia nervosa bestaat eigenlijk al sinds 1997 en het duidt op mensen die een ongezonde obsessie hebben met gezond eten. Er is een dunne lijn tussen gezond eten en orthorexia nervosa.


Maar hoe kan iemand weten of hij/zij orthorexia nervosa heeft? Als gezond eten een obsessie wordt en je leven negatief beïnvloedt is de kans aanwezig dat iemand deze eetstoornis ontwikkelt. Als de gedachte om bijvoorbeeld een stuk brood te eten je kwelt of dat je alleen nog maar thuis wil eten zodat je weet dat je in ieder geval gezond eet, is het misschien verstandig om na te denken of deze levenswijze diegene niet te veel bezighoudt. Zodra gezond eten in de weg staat van relaties met anderen is het waarschijnlijk goed om aan de bel te trekken. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld op de website van orthorexia een test doen om te zien hoe zij ervoor staan. In de test staan vragen zoals “Does the thought about food worry you for more than three hours a day?" en “Do you feel guilty when transgressing your healthy eating rules?”.

Er is (nog) meer onderzoek naar dit onderwerp nodig om onder andere te kijken of deze eetstoornis een 'zelfstandige' eetstoornis is, zoals bijvoorbeeld anorexia nervosa.

Bron bron bron bron