DIY: Met een gebroken been naar Pinkpop

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Vorige week mochten we via Vrouwen.nl een lezeres heel blij maken met twee weekendtickets voor Pinkpop. Niet alleen een lezeres van Vrouwen.nl werd hier heel blij van, ook hoofdredacteur Leonie mocht het festival (waar ze al jaren naartoe wil) bezoeken.

Eén kleine probleempje: ik heb een ongelukje gehad en loop met een been in een brace en op krukken. Niet ideaal op een festival. Evengoed was de ervaring hilarisch en daarom zet ik graag voor je op een rijtje: 10 hilarische dingen waar je mee te maken krijgt als je mank op een festival bent. Een soort gids voor iedereen die net zo onhandig is als ik.



1. ‘Even naar het toilet’
Toiletteren op een festival is natuurlijk nooit een pretje, maar wat denk je er van als je je met een gestrekt been in zo’n hokje moet proppen? Juist: dat past niet. Mijn eerste toiletbezoek op Pinkpop was er dus een met de deur open. Hint: doe geen jumpsuit aan; dan zit je dus in je BH op een open toilet. Nice.

2. Op krukken over een festivalterrein lopen
Je krijgt me toch een aandacht met een gebroken been op een festival. Probeer maar eens onopvallend het terrein over te lopen: dat gaat niet. De ene opmerking na de andere: “Hey als jij hier bent, dan had Dave Grohl ook wel kunnen komen!” (red: de zanger van de Foo Fighters had afgezegd wegens een gebroken been).

3. Platte bekertjes zijn een uitdaging
Daar loop je dus, als een van de grootste attracties over het grasveld, wordt ’t je ook nog eens niet echt makkelijk gemaakt. Het hele veld ligt natuurlijk vol met platgetrapte plastic bekertjes. En jij loopt met krukken. Continu met een bekertje aan je kruk dus. Losschudden en weer doorgaan. Niet praktisch, wel hilarisch!


4. Op een zuipen zetten dan maar?
Dat is sowieso een slecht idee als je met krukken loopt. Weet je hoe wankel je bent? Een dronken toestand kun je daar helemaal niet bij gebruiken. Geluk bij een ongeluk: dronken word je sowieso niet; weet je hoe onhandig het is om een drankje vast te houden als je met twee krukken –en geen vrije handen- loopt? Niet te doen. Zittend drinken dan maar.


5. Zei ik zitten? Moeilijk punt.
Tja, festivals zijn uitermate geschikt om lekker te dansen, rond te hangen, te chillen op een grasveld, maar Pinkpop was niet echt veel zitplek rijk. Gelukkig was daar de KPN Music State Stand, waar je uitgebreid kunt zitten terwijl je je telefoon oplaadt én geniet van uitstekende Wifi. Dit was mijn oase van rust op Pinkpop. Ideaal! Bovendien kun je er gewoon genieten van muziek. Begin je dag bijvoorbeeld bij de KPN Music State Stand met een opgeladen telefoon en orienteer je door middel van Spotify meteen op de bands die er die dag spelen.


6. Over zitten gesproken: het rolstoelplatform is awesome!
Wat wel echt goed geregeld is, is het rolstoelplatform bij de verschillende podia. Zo kun je, ook als je mindervalide bent, gewoon genieten van de acts op het podium. Zittend met een perfect uitzicht genoot ik van One Republic. Mét een vriendin die door het rolstoelplatformpersoneel werd benoemd tot mijn ‘begeleider’ en daar een heuse pas voor om haar nek kreeg. Vonden wij hilarisch.

7. Over begeleiders gesproken: samen naar het invalidetoilet = WIN!
Nog even terugkomend op die toiletten; er zijn heus invalidetoiletten op een festival. Het zijn er alleen niet zo veel, dus dat had ik in het begin nog niet door. Wél top: je staat dus nooit in de rij voor het toilet. En het hokje is enorm, waardoor je ‘begeleider’ ook gewoon mee naar binnen kan. En die begeleider kies jij zelf. De volgende keer neem ik een man mee. (Oké niet, maar het zou toch leuk zijn; eentje voor de #bucketlist).


8. I throw my krukken in the air!
Het is niet echt aan te raden om tussen de massa te gaan staan met je krukken (au!) maar áls je je er aan waagt; doe dan tenminste één keer je krukken omhoog als de artiest op het podium vraagt om ‘Hands in the air!’. Gewoon om mee te maken. Is fantastisch.

9. Rolstoeldansen
Tja, je moet er zelf wat van maken: tijdens Pharell helemaal uit je dak gaan? Gaat ietwat moeilijk op krukken. Maar mijn mede-invaliden op het rolstoelplatform hebben me wel geleerd: ook zittend kun je dansen! Wat ik al zei: je moet er zelf wat van maken. Rolstoeldansen? Awesome.


10. Gewoon doen.
Het was onhandig, vermoeiend en niet de ultieme festivalbeleving zoals ik voor ogen had, maar heb je een gebroken been of loop je mank? Ga gewoon naar een festival! Het is écht een hilarische belevenis. Je krijgt veel aandacht, iedereen wil je helpen, je hebt áltijd goed zicht en je hebt een heerlijk verhaal om door te vertellen. Gewoon doen dus!

Benieuwd naar de festivalbeleving van Veronica en Dio, die Doppelgang volgden op de laatste dag van Pinkpop? Bekijk de aftermovie hier!

Bron, bron, bron.