Let op: verzet vanavond de klok!

Vrije tijd door Mariëlle

Goed nieuws voor (te) drukke mensen! Vind jij ook altijd dat er te weinig tijd in een dag zit? Koppie erbij dan, even opletten. Want vandaag duurt precies één seconde langer dat alle andere dagen van dit jaar. Om 23:59:59 uur verspringt de tijd niet naar 00:00:00 uur zoals we gewend zijn, maar voor deze ene dag zal de klok 23:59:60 uur aangeven.

Hè?! Hoe dan?!
Het zit zo: de aarde draait niet precies in 24 uur om zijn as. Hij doet er nét een tikkie langer over. Om dat te compenseren is sinds 1972 de schrikkelseconde (een woord dat niet eens door de spellingscontrole wordt erkend, gezien de rode streep die onder het woord verschijnt) ingevoerd. Als die schrikkelseconde niet wordt uitgevoerd zou over een tijd het verschil tussen de tijd die wij op de klok zien en de echte tijd op een verschil van een minuut komen. Die minuut wordt op een gegeven moment een uur (al zal dit pas honderden jaren na nu merkbaar zijn) tot op een gegeven moment van de hele kalender geen snars meer klopt.

En de risico's?
Die schrikkelseconde lijkt weinig invloedrijk. MAAR, de laatste keer toen hij werd ingezet hing er wel degelijk een risico aan. Computers raken in de war van die extra seconde wat merkbaar was bij grote sites als LinkedIn en Foresquare. Ook computertransacties kunnen gestoord worden door deze seconde en op de beurs knijpen ze ook de billetjes bij elkaar in de hoop dat ze geen last zullen hebben van die extra seconde.


Wat kun je allemaal doen in één seconde?
- Kleddernat regenen.
- Iets stoms zeggen waar je de rest van je leven spijt van hebt.
- Iemand een klap verkopen.
- Biertje atten (sommige mensen kunnen dat!).
- Op de betaal-button klikken terwijl je net voor een belachelijk bedrag aan kleren aan je virtuele winkelmandje hebt gegooid.
- De deur achter je dichttrekken, terwijl je huissleutels nog binnen liggen.
- Een deuk in je auto rijden.
- Je knie uit de kom draaien (vraag Leonie, onze ervaringsdeskundige).
- Je sollicitatiegesprek verknoeien.
- Een vlieg dood slaan.
- Je haar vermengen met een suikerspin.

Wie durft er nog te zeggen dat een seconde kort is?

Bron, bron, bron, bron