Zo voorkom je een zwangerschap zonder pil of spiraaltje

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Dat 'voor het zingen de kerk uit' geen betrouwbare methode tegen zwanger worden is, weten we allang. Geen wonder dat ze vroeger van die grote gezinnen hadden. Daar zit je nu dus echt niet op te wachten! Echter, op al die hormonen van pillen of spiraaltjes misschien ook niet… Tegenwoordig gebruiken steeds meer vrouwen ‘de temperatuurmethode’. Benieuwd hoe dat werkt? Wij zochten het voor je uit.

Met de temperatuurmethode meet je aan de hand van je lichaamstemperatuur wanneer je een eisprong hebt. Op basis hiervan wordt berekend wanneer je vruchtbaar bent en dus geen seks kunt hebben (of in ieder geval niet zonder condoom). Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt de temperatuur met 0,2- 0,3 °C. Vanaf de tweede dag na de eisprong ben je niet meer vruchtbaar. Dus het meest effectief is deze methode als je na je menstruatie tot aan de derde dag na de temperatuurstijging geen seks hebt.

Het is belangrijk dat de temperatuur elke ochtend nauwkeurig wordt opgemeten vóórdat je opstaat of ook maar iets gedaan hebt. Dit komt omdat inspanning de lichaamstemperatuur al kan beïnvloeden. Om erachter te komen wanneer jouw temperatuur gestegen is, zal je een tijdje bij moeten houden hoe je cyclus verloopt en wat je ‘normale’ temperatuur is als je wakker wordt.



De temperatuurmethode is binnen de natuurlijke anticonceptiemethoden een van de betrouwbaarste methoden (maar niet zo betrouwbaar als een pil of spiraal!). Als 1000 vrouwen de temperatuurmethode een jaar lang op de juiste wijze gebruiken, worden 10 daarvan alsnog zwanger. In de praktijk blijkt echter dat er 25 tot 70 vrouwen zwanger worden, omdat ze de temperatuurmethode niet goed gebruiken.



Deze natuurlijke manier van contraceptie heeft een aantal voordelen: het is goedkoop. Je neemt geen extra, onnatuurlijke hormonen tot je die je kunnen beïnvloeden. De nadelen zijn echter ook duidelijk: de methode werkt alleen als je heel precies bent met het temperaturen en het bijhouden van je cyclus. Voor vrouwen die de pil al vergeten, wellicht niet de beste methode dus. Bovendien kan je een gedeelte van de maand geen sexy time hebben of moet hij een condoom gebruiken (krijg je geheid gezeur over met je lover). Bedenk tot slot ook dat het gebruik van deze methode betekent dat je iedere dag bezig bent met je vruchtbaarheid! Ons lijkt dat nogal vermoeiend…


Bron bron bron