Tegen jezelf praten is super gezond

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Ben jij wel eens betrapt terwijl je druk met jezelf in gesprek was? Of vragen mensen wel eens 'wat zeg je?', terwijl je eigenlijk gewoon in jezelf aan het praten was. Oké je komt wel degelijk een beetje gek over als je in jezelf praat, maar je bent het niet! Uit onderzoek blijkt dat in jezelf praten voor heel veel dingen goed is.


Dingen (terug)vinden
Zo kan het je bijvoorbeeld helpen om dingen sneller te vinden, bijvoorbeeld thuis of in de supermarkt. Als je je sleutels zoekt en je dit hardop tegen jezelf zegt, wordt je brein op dit woord geactiveerd en word je alerter op alles wat te maken heeft met je sleutels: de hanger die eraan zit, de plek waar je ze het laatste zag, wie ze nog meer gebruikt zou kunnen hebben, etc.

Je gedachten organiseren
Door tegen jezelf te praten kun je je eindeloze stroom aan gedachten organiseren en de belangrijke gedachten eruit filteren. Op deze wijze kan het je ook helpen belangrijke beslissingen te onderbouwen en problemen op te lossen. De beste manier om een probleem op te lossen is door erover te praten dus waarom niet praten tegen jezelf?


Je kan oefenen
Een kind leert praten door in zichzelf te praten en dingen na te doen/zeggen. Je kunt gesprekken met anderen oefenen door ze in je eentje ‘voor te spelen’. Zo hoor je hoe dingen klinken en kan je repeteren wat je zou willen zeggen. Zo kan het helpen om een sollicitatiegesprek eerst met jezelf te houden!


Bron, bron, bron, bron