Dit moet je eten als je ongesteld bent

Eten door Vrouwen redactie

De hele maand eet je supergezond, je voelt je goed en dan kickt de PMS in. Plotseling heb je de héle dag trek en daarbij heb je dan vooral zin in ongezonde vette dingen en veel suiker. Cravings. Een bekend probleem. Helemaal niet erg natuurlijk om zo nu en dan aan toe te geven, maar eigenlijk doe je je lichaam helemaal geen plezier met vette en mierzoete snacks!

Er zijn echter manieren om deze cravings en het slechte snacken tijdens je maandelijkse feestje tot een minimum te beperken. Ja? Echt? Hoe dan? Is het makkelijk?


Moeilijk is het eigenlijk niet, het vergt alleen wat bewustwording en planning! Dit zijn onze tips:

1. Bereid je voor
Doe uitgebreid boodschappen vóórdat all hell breaks loose. Het valt aan te bevelen dat je je maaltijden en snacks op voorhand bereid hebt of klaar hebt liggen in de week dat je ongesteld bent. Als cravings toeslaan is het al te laat namelijk; dan pak je de eerste beste (of beter gezegd, slechtste) snack die voorhanden is. Dus: zorg ervoor dat je maaltijden en groente al bereid hebt, dat je fruit al gesneden is als dat kan en dat er in de voorraadkast dingen liggen als meergranenkoeken, ongezoute noten en pure chocolade.

Bedenk dat je cravings in feite signalen van je lichaam zijn. Dit heeft alles te maken met hormonale schommelingen. Doordat oestrogeen, progesteron en testosteron levels dalen aan het begin van je menstruatie, komt er een verminderd niveau van serotonine en dopamine in het brein. Je lichaam reageert door om stoffen te vragen die dit snel zouden kunnen herstellen, zoals suikers. Dit helpt echter maar voor korte tijd. Het is beter om voor gezonde producten te kiezen zoals bananen, zonnebloempitten of magnesiumtabletten die ook invloed kunnen hebben op de serotonine niveaus.


2. Eet vezels
Doordat je krampt krijg in je baarmoeder door bepaalde hormonen, doen je darmen dit ook. Het resultaat: vaak naar de wc voor een grote boodschap. Meergranenbrood, havermout, fruit en linzen helpen je darmen om normaal te functioneren tijdens deze moeilijke tijd.


3. Drink (liters) water
Menstruatie gaat vaak gepaard met meer vermoeidheid en een slechtere huid. Door extra veel water te drinken blijf je actiever en kan je lichaam en huid zich beter reinigen!


4. Wees lief voor jezelf
Jep, het is een feit: tijdens de feestweek ben je hypergevoelig voor alles eigenlijk. Voor veel vrouwen gaat staat deze tijd garant voor ten minste één emotionele break down. Wees lief voor jezelf en ga emotionele instabiliteit enigszins tegen door “goede” vetten te eten, zoals zalm of noten. Dit gaat zowel angst als ‘krampen van de baarmoeder’ tegen. Tip: ga vooral niet aan wijn. Als er een snelle manier is om emotionele instabiliteit te vergroten…


Bron, bron, bron, bron, bron, bron