Eet je SPF en bescherm zo je huid tegen de zon

Eten door Vrouwen redactie

We kennen allemaal de risico’s van UV-straling en we hebben inmiddels ook wel door dat we daarom goed moeten smeren met zonnebrandcreme (al schijnen Nederlanders daar nog altijd erg spaarzaam mee te zijn). Er zijn echter nog meer manieren om jezelf te beschermen tegen de zon. Via je voeding kan je jezelf beschermen van binnenuit!

Voordat we je vertellen wát je precies moet eten als je wil gaan bakken, gaan we je eerst een klein lesje biologie geven. Je hebt vast gehoord van antioxidanten. Die zijn gezond, ja, maar waarom? Antioxidanten zijn onderdelen van voeding beschermen je lichaam tegen zogenaamde vrije radicalen door deze aan te vallen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen verantwoordelijk voor het verstoren van het normale functioneren van cellen. Daardoor kunnen vrije radicalen kanker en snellere veroudering van het lichaam veroorzaken. Door een dieet te hanteren dat hoog is in antioxidanten versterkt de aanval op deze vrije radicalen die ook vormen door blootstelling aan de zon. Daarnaast zijn ontstekingsremmende etenswaren ook belangrijk voor de bescherming van het lichaam!

Dus, waarin vinden we deze antioxidanten en ontstekingsremmers?

Pepers, tomaten en watermeloen
Wat hebben deze producten gemeen? Ze hebben allemaal veel beta-caroteen en lycopeen. De eerste antioxidant beschermt tegen UV-schade, de tweede beschermt tegen de vorming van vrije radicalen. Overigens hebben gekookte tomaten meer lycopeen gevormd. Een idee om deze week zelf tomatensoep te maken?

Zalm en garnalen
Dit zijn slechts twee voorbeelden van producten die veel omega-3 vetten bevatten en dat betekent dat ze ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) werkingen hebben! Deze gezonde vetten beschermen bewezen tegen verschillende soorten huidkanker en kunnen ontstekingen in het algemeen beperken. Waar blijft die garnalencocktail?

Bloemkool, broccoli en boerenkool
Voor degene die nooit aan de superfoodshype hebben meegaan: dit zijn superfood-supersterren! En dat betekent dat ze bijzonder veel antioxidanten bevatten. Yay!

Spinazie en ander groenvoer
Over het algemeen geldt: hoe donkerder groen, des te meer voedingsstoffen (en dus antionxidanten) de groente bevat. Sla is daarmee niet slechter, maar spinazie geeft je gewoon meer vitamines en mineralen per hoeveelheid!

Pure chocolade
Pure chocolade is goed voor huidbescherming en maakt je nog gelukkiger ook! Het bevat namelijk ook serotonine, het “gelukshormoon”. Hoe meer cacao de chocolade bevat, des te gezonder.

Tot slot, je voeding dient als ondersteuning van je huidbescherming, niét ter vervanging! Zowel lekker blijven smeren als eten dus.


Bron, bron, bron, bron