Een black-out door alcohol? Hoe kan dat?

Vrije tijd door Mariëlle

Denk, denk, denk… en je wéét het gewoon niet meer! Hoe ben je vannacht thuisgekomen na die hele reeks aan shotjes. Je weet niks meer! Wanhopig sms je de hele party-crew waarmee je bent wezen stappen. Alsof die je de waarheid gaan vertellen... Dit het natuurlijk hét ultieme moment om jou flink in de maling te nemen, waar jouw vrienden gretig gebruik van maken. Jij weet het toch niet meer. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je hersenen wanneer je een black-out hebt?

Op het moment dat je een herinnering maakt, wordt het onderscheiden als kortetermijngeheugen. Na een tijdje verandert dit in het langetermijngeheugen. Maar wanneer je een hele rist aan shotjes via je slokdarm na binnen laat golven worden herinneringen op een hele andere manier verwerkt. Op het punt dat de herinnering van het kortetermijngeheugen overgaat naar het langetermijngeheugen wordt er roet in het eten gegooid. Je kunt je alleen nog dingen herinneren van de laatste 30-90 seconden voordat je de black-out kreeg. Tijdens een black-out ontstaat er een blokkade om bij je herinneringen te komen.

Wat opvalt is dat een black-out meer te maken heeft met hoe snel je drinkt in plaats van hoeveel je drinkt. Wanneer je er drie shotjes achter elkaar in ramt heb je meer kans op een black-out dan wanneer je een hogere concentratie aan alcohol in je bloed heb zitten terwijl je de drankjes over een langere periode verdeelt.

Conclusie van dit hele verhaal: wil je een black-out, dan moet je vooral in rap tempo alcohol weg slikken. Grapje natuurlijk.


Bron., bron, bron, bron