Wat negatief denken met je hersenen doet

Vrije tijd door Mariëlle

Ongeluk komt nooit alleen, wordt er weleens gezegd. Maar zou het misschien met je hersenen te maken hebben? Dat wanneer er iets ergs gebeurt, de rest van de wereld ook ineens een stuk erger lijkt? Zoiets? Negatief denken doet in ieder geval iets met je hersenen.

Mensen zijn over het algemeen veel gevoeliger voor negativiteit dan voor positiviteit. Iets slechts blijft je dan ook altijd langer bij dan iets goeds. Dat heeft ermee te maken dat het voor onze voorouders belangrijker was om gevaar te voorkomen. Negatieve prikkels werden sneller gezien. Hierdoor is de drempel lager om in een negatief denkpatroon terug te keren.

En dat negatieve denken is helemaal niet zo goed voor de gezondheid. Als reactie op negativiteit komt er in de hersenen cortisol vrij. Hoe meer er van dit stofje wordt aangemaakt, hoe moeilijker het wordt om de negativiteit te veranderen en positief te gaan denken. Hierdoor wakker je meer stress aan en heb je aan het einde van de rit zelfs meer kans op depressie.

Onze hersenen worden dus gevormd door onze ervaringen en gedachten. Hoe vaker je iets positiefs of negatiefs meemaakt, hoe meer je in die flow zult blijven hangen. In the end kunnen ervaringen en gedachten zelfs onze genen en de structuur van onze hersenen veranderen. Het brein neemt de vorm aan van wat de geest allemaal moet verwerken.

Het is gebleken dat mindfulness veel invloed heeft om de stemming van je gedachten te kunnen veranderen. En als je jezelf aanleert om dankbaar te zijn zal het ook helpen om de wereld door een wat rozekleuriger bril te kunnen bekijken.

Bron, bron, bron, bron, bron