Waarom je nooit je haar moet borstelen na het douchen

Gezicht door Annelot

Ons haar is best wel veerkrachtig als je je even gaat bedenken waar je het allemaal aan blootstelt: hitte, chemische producten en getrek. Maar toch is je haar op zijn zwakst als het nat is. De kans is dan groter dat het in de klit raakt, gaat splijten of breken. En zelfs nóg groter als je het net hebt gewassen, omdat je de natuurlijke oliën die het haar beschermen, weggespoeld hebt. Maar dat is meestal juist het moment waarop je je haar even lekker gaat door kammen. Geen goed idee, want je vráágt dan gewoon om gespleten haarpunten.

Je kunt een borstel met veel ruimte tussen de pennen gebruiken, maar eigenlijk verminder je de schade daarmee maar minimaal. Beter kun je een handdoek of een oud shirt gebruiken om het overtollige water eerst goed uit je haar te halen. Wrijf het voorzichtig (we herhalen: voorzichtig) droog en gebruik je vingers om het een beetje door te kammen.

Laat het daarna zo veel mogelijk aan de lucht drogen. Als je het daarna gaat borstelen doe dit dan niet met een borstel met metalen pennen of eentje met natuurlijk haar. Deze zijn bedoeld om je haar te stijlen en niet om klitten eruit te kammen. Het beste kun je daarom een detangler brush zoals bijvoorbeeld de Tangle Teezer gebruiken. Die glijdt makkelijk door je haar en het wordt er ook niet statisch van.

Voilà: je haar zal meer gaan glanzen, is klit-vrij en je hebt minder gespleten punten. Nog een nuttige tip: borstel je haar voordat je onder de douche springt. Scheelt ook een hoop schade voor het haar.

Bron, bron, bron