Dit is waarom je beter geen vrienden kunt blijven met je ex

Vrije tijd door Noortje

Vrienden blijven met je ex is moeilijk. Aan de ene kant wil je die persoon, die zo'n lange tijd belangrijk voor je is geweest, niet helemaal kwijt, maar aan de andere kant is het ook weer heel raar en ongemakkelijk om nog met hem om te gaan. Toch kun je maar beter je eigen weg gaan, want volgens psychologen kan een ex die de behoefte heeft om vrienden te blijven meer zijn dan alleen maar ongemakkelijk...

Een groep psychologen deed een onderzoek naar redenen waarom iemand vrienden bleef met zijn of haar ex. Naast deze redenen achterhalen, voerden de psychologen ook testen uit om 'donkere persoonlijkheden' bij de kandidaten te achterhalen. Onder deze persoonlijkheden vallen psychopathische en narcistische trekjes. Vervolgens vergeleken ze de resultaten van de verschillende kandidaten. En die waren best verontrustend.


De mensen die hoog scoorden op 'donkere persoonlijkheid' gaven vaak aan vrienden met hun ex te willen blijven voor praktische redenen, zoals een makkelijke optie voor een vrijpartij. Dat is best logisch, want mensen met narcistische trekjes staan er namelijk om bekend anderen te gebruiken om er zelf beter van te worden. Toch is het natuurlijk een naar idee dat iemand je op zo'n manier zou misbruiken en ga je daar niet zo snel vanuit.


Gelukkig zijn er ook anderen redenen waarom een ex vrienden wil blijven. De personen die niet hoog scoorden op 'donkere persoonlijkheid' hadden als meest voorkomende reden 'sentimentaliteit'. Het is dus echt niet zo dat een ex die vrienden met je probeert te blijven hoe dan ook een psychopaat is. Wanneer het erop lijkt dat een ex dit alleen maar doet om jou te gebruiken en er zelf alleen maar voordelen uit probeert te halen, let dan wel op. Maar hopelijk had je dat zelf ook al wel in de gaten. Het is ten slotte niet voor niets je ex. Time to move on!

Bron, bron, bron, bron