Koffiedrinkers leven langer

Eten door Mariëlle

De gezondheidsclaims vallen bij bosjes uit de lucht. We zijn zo ontzettend met onze voeding bezig. Een goede eigenschap zou je zeggen, maar te veel op je voeding letten is ook weer niet gezond. Te gezond eten is ook weer niet gezond. Dikke, in borrelend vet gebakken frietjes zouden op z'n tijd ook goed voor je zijn en een brok chocolade dat strak staat van de witte suikers is af en toe ook zo slecht nog niet. Hè?! En we gaan door, want koffie is ook zo'n ding wat altijd maar wel/niet/wel/niet gezond gevonden wordt. Joehoe, we snappen het niet meer! Nu wordt er weer beweerd dat koffiedrinkers langer leven. Al moeten we toegeven dat we vrij bron-gevoelig zijn. Time.com is de bron en dat is naar ons inzicht een bron die de 'broodjes aap' zo goed mogelijk bij het nulpunt houdt.

Time laat weten dat een nieuw onderzoek aantoont dat mensen die minder dan vijf koppen koffie per dag drinken eerder het risico lopen om te sterven. Het onderzoek duurde al met al dertig jaar. De onderzoekers beweren overigens niet dat koffie het antwoord is op langer leven, maar ze namen waar dat de door hen onderzochte mensen die regelmatig koffie drinken langer leven. Ze leggen niet de directe link naar koffie, maar toch is het opmerkelijk en geven ze wel aan dat koffie een duidelijke rol speelt bij de gezondheid door het op pijl houden/brengen van de insuline-waarde en zou koffie een ontstekingsremmende werking hebben.

Het is niet 'zomaar even' een onderzoekje. Aan het onderzoek namen 208.500 mensen deel. De positieve resultaten op het drinken van koffie waren nog duidelijker bij mensen die nooit hebben gerookt. Met deze resultaten willen de onderzoekers niet meteen claims uitbrengen, maar ze willen met de resultaten vooral aantonen dat er meer onderzoek nodig is naar de combinatie koffie en levensverwachting. Koffie werd altijd maar als ongezond gezien, maar er komt steeds meer informatie vrij dat juist dát niet helemaal schijnt te kloppen.

Bron, bron, bron, bron