Wat light frisdrank doet met je buikvet

Eten door Mariëlle

Natuurlijk weet je dat je beter een watertje of een groene thee achterover kunt slaan dan een glaasje frisdrank. Maar kun je ook beter light frisdrank drinken dan gewone frisdrank? Je zou het denken. Maar ons lichaam blijkt toch anders te werken. Je valt niet af als je frisdrank inwisselt voor de light-variant. Je zou er juist dik van worden, ook al zitten er (bijna) geen calorieën in. Dat heeft alles te maken met de werking van het lichaam.

Het is aangetoond dat mensen die light frisdrank drinken wel tot drie keer zoveel buikvet hebben ten opzichte van mensen die geen light frisdrank drinken, gemeten over een periode van negen jaar. 749 mensen in de leeftijd 65 jaar en ouder deden mee aan het onderzoek. Aan hen werd om de paar jaar gevraagd hoeveel frisdrank ze dronken, hoeveel daarvan de light-versie betrof en hoeveel de regular-versie.

Bij mensen die geen light frisdrank dronken nam de omtrek van hun middel toe met 0,8 inch en bij mensen die light frisdrank dronken nam hun omvang toe met 3,2 inch. Dit is het keiharde bewijs dat je van producten zonder calorieën ook dik kunt worden.

Het zit zo: de zoetstoffen die light frisdranken bevatten zijn 200 tot 600 keer zoeter dan de suikers in gewone frisdranken. Als je normale suikers binnenkrijgt, dan werkt dat voor het lichaam heel logisch: suikers bevatten calorieën, met alle gevolgen van dien, zoals verzadiging. Bij het proeven van een zoete smaak denkt je lichaam dat je het bijhorende aantal calorieën tot je neemt. Wat niet wordt verbrand, verandert in vet. Kunstmatige zoetstoffen werken niet zo en zijn daarom heel verwarrend voor je lichaam, zeker omdat het lichaam kunstmatige zoetstoffen op dezelfde manier behandelt als andere zoetstoffen. Hierdoor kunnen ze juist leiden tot gewichtstoename en je laten craven naar zoetigheden door het ontbreken van het gevoel van verzadiging. Kunstmatige zoetigheid verandert de darmbacterie waardoor het kwetsbaar worden voor insulineresistentie en glucose-intolerantie. En die twee kunnen allebei zorgen voor gewichtstoename.



We moeten wel als kanttekening meegeven dat de toename in gewicht vooral merkbaar was bij mensen die al overgewicht hadden.

En natuurlijk kun je echt nog weleens een blikje opentrekken. Maar het is goed om deze informatie te hebben in plaats van te denken dat light frisdrank geen (of in ieder geval weinig) kwaad kan.

Bron, bron, bron, bron, bron