Daarom kunnen avondmensen 's ochtends hun bed niet uit komen

Vrije tijd door Mariëlle

Je wordt wakker, kijkt met een half dichtgeknepen oog op je telefoonscherm en voor je gevoel is heel Instagram al uren wakker, stuiterend van de energie. Ja, jij had je ook voorgenomen om eerder op te staan zodat je je nog nuttig kon maken voordat je naar de werk vertrok. Maar die 5...10? Oké 20(!) minuten snoozen waren veel verleidelijker. Geef het op, als jij een avondmens bent is het marteling om vroeg op te willen staan. Je bent er niet voor gemaakt. Dat jij een avondmens- of een ochtendmens bent is geen aangeleerde eigenschap. Het zit veel dieper dan dat: het zit in je genen.

Iedereen heeft zijn eigen biologische klok. Alleen blijken al die klokken anders te zijn ingesteld. De meeste mensen krijgen rond 21:00 uur slaap, omdat er bij hen dan melatonine wordt aangemaakt in de hersenen. Die mensen worden dan steeds slaperiger, belanden rond 23:00 uur in bed, waardoor ze er om 07:00 weer uit kunnen en rond een uurtje of 10:00 topfit zijn. Dit is overigens niet bij iedereen zo.

Bij avondmensen begint het hele proces van moe worden veel later. Hierdoor verschuift elke stap. Het moe worden wordt later ingezet, het naar bed gaan wordt later ingezet en daardoor is het een stuk lastiger om rond de klok van -noem eens wat- 07:00 uur uit je holletje te rollen.

Waar ochtendmensen op hun vrije dagen ongeveer net zo vroeg naast hun bed staan te springen en niet kunnen wachten om de nieuwe dag van start te kunnen gaan, nemen avond mensen het er lekker van en draaien zich mooi nog een keertje om.

Dus als jij 's avonds elk excuus aangrijpt om nog niet naar bed te hoeven gaan -oops, oplader vergeten; even nog een slokje drinken; hoi poes, aai, aai; ik moet plassen- dan kun je daar helemaal niks aan doen. Je weet nu hoe het komt. Misschien moet je het maar gewoon accepteren in plaats van jezelf een enorme schop onder de kont te willen geven.

Bron, bron, bron, bron