De 7 leukste festivals van Europa

Reizen door Noortje

Festival season is aangebroken! Dit is DE tijd om je inner hippie los te laten, tot in de vroege uurtjes in de buitenlucht te dansen met een bloemenbandje om je hoofd, nieuwe vrienden te maken in de rij voor de Dixi en de wildste tentavonturen te beleven. Buiten de grenzen van ons regenachtige landje zijn super veel geweldige festivals. Deze festivals zijn goed te combineren met een roadtrip of als uitstapje tijdens je strandvakantie. Het voordeel is dat het vaak goedkoper is om een paar dagen op een festival te verblijven dan in een hotel. Daarnaast maak je veel internationale vrienden en doe je iets wat totaal out of the box is. Wij sommen de zeven leukste Europese festivals op om deze zomer mee te pakken.


1. Sziget, Boedapest (Hongarije)
Wanneer: 10 tot 17 augustus
Hoe duur: 269 euro
Dit festival wordt gehouden op een eiland in de binnenstad van Boedapest. Op het festival heb je het idee dat dit eiland honderden kilometers van de buitenwereld is verwijderd. Het festival duurt een hele week en aan alles is gedacht. Van een museum tot tempel, tot tientallen podia. Na een week heb je waarschijnlijk niet eens het hele festivalterrein gezien. Elke muziekstijl komt aan bod, zodat een bepaalde stijl niet gaat vervelen na een aantal dagen. Sziget trekt bezoekers van over de hele wereld, waardoor je hoe dan ook thuis komt met heel wat buitenlandse connecties. Voor een festival is het eten en drinken op het festivalterrein ook nog eens heel goedkoop. Ben je de festivalsfeer een dagje zat? Dan kun je wanneer je maar wilt het terrein af om een dagje Boedapest te verkennen.


2. Glastonbury, Glastonbury (Engeland)
Wanneer: 22 tot 26 juni
Hoe duur: 293 euro
Glastonbury is het grootste kunstfestival ter wereld. Naast dat er veel pop en rock acts zijn, worden er veel dans-, theater- en cabaretvoorstellingen gegeven. Ook staat het hele festivalterrein vol met kunstwerken. Op dit festival kun je je creatieve uitspattingen helemaal kwijt. Je moet wel kunnen dealen met een hoop zweverige hippies die op een andere wereld lijken te zijn. Of je doet hier gewoon lekker aan mee voor een paar dagen.


3. Exit, Novi Sad (Servië)
Wanneer: 7 tot 10 juli
Hoe duur: 121 euro
Dit festival stamt af uit studentenprotesten, die opkwamen voor de vrede en vrijheid van Servië. Nog altijd is dit gevoel van vrijheid en vrede overal te merken op het festival. Door lekker te dansen op dit festival, help je de liefdadigheidsorganisatie die achter de organisatie zit het leven van kinderen uit de Balkan beter te maken. Een dikke win-win-situatie dus. Het festival heeft prachtige podia waar muziekstijlen van techno tot rock aan bod komen. Dit festival is goed te combineren met het Sea Dance festival in Montenegro, direct aan de Donau. Dit festival speelt zich voor het grootste deel af op het water en is daarom een unieke ervaring.


4. Melt! Festival, Gräfenhainichen (Duitsland)
Wanneer: 15 tot 17 juli
Hoe duur: 136 euro
Dit Duitse elektronische festival moet je een keer mee hebben gemaakt. Het festival vindt plaats op een voormalige kolenmijn. Deze industriële setting in combinatie met de elektrische deuntjes en kunstige lichtshows, maken dit festival een must do. Het terrein ligt anderhalf uur van Berlijn af en is daarom een prima combinatie met een stedentripje naar de hippe stad.


5. Soundwave Festival, Tisno (Kroatië)
Wanneer: 4 tot 8 augustus
Hoe duur: 166 euro
Dit is hoe dan ook het meest ‘zachtaardige’ festival ter wereld. Alles is ingesteld op liefde, vriendschap en vrede. De omgeving van het festivalterrein is prachtig. Je kunt onder het genot van chille jazzdeuntjes in het water drijven op een luchtbedje, je creativiteit uiten op een van de vele art areas of zelfs een Ezelrace bijwonen. Dit festival kun je prima bezoeken in plaats van op een relax-vakantie te gaan. Je komt na een paar dagen namelijk helemaal zen thuis.


6. Flow Festival, Helsinki (Finland)
Wanneer: 12 tot 14 augustus
Hoe duur: 175 euro
Flow festival lijkt wel een sprookje. Het festival vindt midden in Helsinki, tussen prachtige oude gebouwen plaats. Naast geweldige muziek, staat het festival ook bekend om het heerlijke eten. Inderdaad, heerlijk eten op een muziekfestival. Zeker wel! Het festival biedt, naast golden oldies, nieuwkomers in de muziekwereld de kans om zich te laten zien. Ben je de chille deuntjes helemaal zat, dan kun je tot rust komen met een leuk filmpje of een inspirerend praatje.

7. Bilbao BBK, Bilbao (Spanje)
Wanneer: 7 tot 9 juli
Hoe duur: 120 euro
Dit festival neemt op de top van een berg plaats. Alleen al daarom kan dit festival niet ontbreken aan dit lijstje. Van heerlijk eten tot chille muziek tot een geweldige omgeving en gave kunstprojecten: je vindt het hier allemaal. Het festival biedt veel jonge, Spaanse muzikanten de kans om door te breken op het festival. Zo hoor je ook veel muzieksoorten die je nog niet kent. Zie je jezelf al zitten, met een sangiaatje op een bergtop?

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron