Bewezen: spoilers zorgen juist voor meer kijkplezier

Vrije tijd door Annelot

Spoilers zijn verschrikkelijk. Je angst voor spinnen is niets in vergelijking met je angst voor spoilers, want je raakt meestal helemaal over de rooie als iemand de clue van een film of serie verklapt. Maar onderzoek toont aan dat spoilers juist helemaal niets verpesten. Sterker nog: het zorgt voor méér kijkplezier. Huh, hoe zit dat dan?

Psycholoog Nicholas Christenfeld kwam hierachter tijdens een experiment met twee verschillende groepen proefpersonen. De ene groep moest een verhaal lezen en dat beoordelen. Aan de andere groep werd eerst verteld waar het verhaal over ging en hoe het zou aflopen voordat ze het mochten lezen en beoordelen. Wat bleek? Het verklapte verhaal viel veel beter in de smaak! Volgens de psycholoog komt dit omdat je veel meer kunt genieten van het hele verhaal als je al weet hoe het afloopt. En dat klinkt eigenlijk best logisch, want je bent dat waarschijnlijk meer ontspannen.

Dus als jij de enige bent die de nieuwe aflevering van jouw favoriete show niet niet heeft gezien, hoef je voortaan dus helemaal niet meer bij social media uit de buurt te blijven. En je hoeft ook niet meer boos te worden op je vriend als hij de afloop van een verhaal verklapt. Stiekem vind jij het namelijk helemaal niet erg als je het al weet!

Bron, bron, bron, bron