Wijnles 4: hoe herken je wijn?

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag les 4, wijnen leren kennen. En wel de wijn chardonnay.

OK dames! Na drie lessen (les 1, les 2 en les 3) voorbereiding gaan we de verschillende druivensoorten verkennen. Vandaag de chardonnay druif. Dit is een druivensoort die zich makkelijk aanpast en goed tegen warmte en kou kan. Dat is ook de reden dat deze druif in bijna alle wijnlanden te vinden is. Door het neutrale karakter van de wijn kan de wijnmaker er makkelijk zijn stempel op drukken waardoor er uiteenlopende smaken en wijnstijlen ontstaan. In koude klimaten neigt de smaak naar groene appels, in mildere klimaten krijgt de wijn een meloensmaak en in warmere klimaten komen daar ananas en mango bij. Vaak wordt ook een tweede gisting toegepast waardoor de wijn nog zachter wordt en een “botertje” krijgt. Tot slot leent de druif zich uitstekend voor een rijping op hout, waardoor er vanille tonen in de smaak bij komen. Je raadt het al, veel mogelijkheden en nog meer verschillende smaken. Alle grote witte Bourgogne wijnen worden van chardonnay gemaakt en ook is deze druif de basis voor de meeste champagnes.



Nu, aan de slag! Huiswerk! Super om met een paar vriendinnen te gaan proeven! Koop een aantal chardonnay wijnen uit verschillende landen, streken, klimaten en prijsklassen en ga proeven! (Zie les 3 over de kunde van het proeven van 2 weken geleden). Zo vind je uit wat jij lekker vindt en daar gaat het om!

Bron, bron, bron