Wijnles 6: hoe herken je Riesling wijn?

Eten door Vrouwen redactie

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag de derde les over het leren herkennen van wijnen en daarmee de laatste witte wijn die aan bod komt: Riesling. Een overzicht van alle wijnlessen vind je hier.

We zijn lekker op weg dames!! Het proeven van de verschillende Sauvignon Blancs en Chardonnays heeft jullie hopelijk verrast en weer een stapje op weg geholpen in de wijnjungle. Remember: onthoud wat je lekker vindt en ga van daaruit verder ontdekken. Vraag in een restaurant gerust aan de sommelier naar een wijn die daarop aansluit. Elke keer een stapje verder! Vandaag nemen we een expressieve druif onder de loep, de Riesling! Andere meer expressieve druivensoorten zijn de Chenin Blanc, Gewürtztraminer en de Muscat.



Van oorsprong komt de Riesling uit Duitsland en wordt daar de “Koningin van de druiven” genoemd. Jonge Rieslings hebben hints van frisse appels, citrusvruchten en soms passievruchten. Oudere Rieslings kunnen naar honing en weelderige bloemen neigen en veelal heeft de wijn daarnaast een typisch petroleum-geurtje. Een ander kenmerk is dat de wijn verschillende zoet-gradaties kent. Van droog, naar halfdroog naar zoet en zeer zoet. Let hier wel op bij het kopen van Riesling. Dit geldt ook voor Rieslings uit de Verenigde Staten en Australië. Riesling uit de Elzas, Frankrijk is meestal droog. Expressieve wijnen doen het heel goed bij gekruid en pittige gerechten. Experimenteer deze week eens met een heerlijke oosterse gerecht en combineer daar een aantal verschillende Rieslings bij, ook met verschillende zoetgradaties (verwar zoet en fruitig overigens niet met elkaar)! Je zult weer versteld staan van wat deze “Koningin” qua smaaksensatie doet. Geniet met je vriendinnen van dit mooie experiment!
(Zie les 3 over de kunde van het proeven).

Smaakt dit naar meer? Slurp dan meer informatie op, op de website van Joost & Joost.

Bron, bron, bron, bron