Shoproute door Utrecht

Mode & trends door Vrouwen redactie

Bij het vernieuwen van onze garderobe denken we al snel aan shoppen in Amsterdam. Jammer, want Utrecht is ook niet vies van mode en cultuur. Naast de standaardzaken als H&M, ZARA en Men@Work is Utrecht voorzien van boetiekjes met originele kleding en accessoires. De leukste zijn opgenomen in de PuhaShoproute. Proberen? Vrouwen.nl’s Mariëlle testte de route voor je.



“Mijn shopdag begint al als ik het centraal station van Utrecht uitloop. Bij Vredenburg loop naar binnen bij The Revenge. Ik kan hier volledig door de wasstraat, want hier is alles wat een mens nodig heeft om er goed uit te zien: kapper, kleding en schoenen. En voor thuis hebben ze zelfs street art.


Hoewel deze winkel van alle gemakken is voorzien, laat ik mijn shopradar de vrij loop. Mijn volgende stop is in één van de kleine, Utrechtse, red light districts: de winkel Puha. Bij het zien van al dat werk van jonge Nederlandse ontwerpers is “Puha” dan ook het enige wat ik nog kan uitbrengen. Kwijlend en hebberig geef ik me over. Deze kwalitatieve, betaalbare designkleding en –accessoires zijn duidelijk niet voortgekomen uit lopende band werk. Nadat ik mijn nieuwe stropdasketting en snortrui (ja, ik heb me ingehouden) heb afgerekend, wip ik aan de overkant bij SINCERO fair fashion naar binnen voor een nieuw lingeriesetje. Wat overigens zeer toepasselijk is in deze straat. Deze zaak is gespecialiseerd in organische mode, verhandeld in eerlijkheid. Als ik weer de deur uit stap, loop ik langs de winkel van hun buurman en ik kan het niet laten om ook bij KLIJS & BOON (zie video hieronder) mijn voeten over de drempel te zetten.


Klijs & Boon from Hammond Images on Vimeo.


Vanaf deze spot ga ik twee keer rechtsom de hoek om waar ik mezelf onder dompel in het beste van de jaren ’30 tot en met ’80. Vintage winkel Sussies verkoopt én kleding én accessoires én meubels.

In dezelfde straat kan ik terecht bij Notorious. Niet alleen ik, met mijn standaard maten, maar iedereen kan hier terecht. Want ze verkopen retro van maat XS tot en met maat XXXXL.


Het derde vintage boetiekje van de Voorstraat heet Giensch. Deze winkel hangt vol met de grootste merken van nu, met de kleding van decennia geleden.

Wanneer ik SQUARE binnenloop merk ik direct een groot contrast met de voorgaande winkels. SQUARE heeft hippe kleding en schoenen van sportieve merken, net als Lock&Loads dat in dezelfde straat gevestigd zit. The place to be voor de hiphoppers onder ons. Of voor als je een sportieve draai aan je look wil geven met bijvoorbeeld de nieuwste Vans.

Ik loop door naar het Oudekerkhof en wordt verblind door de hoeveelheid mooie kleding. Nederlandse ontwerpers krijgen hier de mogelijkheid om hun designs tentoon te stellen en te verkopen. Op sommige dagen wordt het Designercafé gebruikt voor tentoonstellingen en workshops.



Helaas heeft de klok de hele middag door getikt en loopt het inmiddels al tegen sluitingstijd. Ik eindig mijn shoproute bij de katoenfabriek. Dit winkeltje is niet wat de naam doet vermoeden. Een combinatie van een kledingwinkel en een werkplaats om T-shirts te voorzien van een drukwerk, zorgt voor unieke kleding en accessoires in beperkte oplage.

Helaas had ik maar één dag. Ik had liever ruim de tijd genomen om al dit moois te ontdekken. Maar dat redt niemand in zo’n kort tijdsbestek. Wil jij van mijn route een meerdaags uitje maken? Dan raad ik het luxe Mary K Hotel aan. Zit je wat beperkter bij kas, denk dan aan Strowis Hostel aan de Boothstraat.”

Check voor de volledige route de PuhaShoproute, of kijk op Puha.nl:


Bron
Afbeeldingen: bron, bron, bron, bron,