Word je Dik van Teveel Fruit?

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Is het goed voor je om veel fruit te eten, of bevat het zo veel (natuurlijke) suikers dat je er beter vanaf kunt blijven als je wilt afvallen? Wij zochten het uit voor je.

Ten eerste is het goed om te weten dat fruit inderdaad suiker bevat. Dit heet fructose. Het verschilt per vrucht hoeveel gram van deze natuurlijke suiker erin zit. Een appel bevat ongeveer 9,5 gram fructose, een kiwi 3,4 gram. Kijk hier voor een overzicht van verschillende soorten fruit en hun fructose-gehalte. Qua gewicht verliezen is het simpel: wie te veel suiker eet, komt aan. 1+1=2.

Dat gezegd hebbende moet je weten dat de fructose in fruit anders is dan geraffineerde suiker (normale suiker, zoals de suiker die je in je koffie doet). Het is gezonder, want natuurlijk. Bovendien moet je bedenken dat fruit behalve fructose nog veel meer andere stoffen bevat (vitamines, anti-oxidanten) die goed zijn voor je gezondheid. Een muffin daarentegen bevat naast geraffineerder suiker vooral vet.


De conclusie: als je gewicht wilt verliezen en echt alle soorten (natuurlijke) suiker uitbant (niet aan te raden), moet je geen fruit eten. Wie té veel fruit eet krijgt namelijk té veel fructose binnen. Maar wie gezond wil zijn, moet fruit juist absoluut niet uit zijn dieet bannen. Doe je dat wel, dan mis je veel broodnodige vitamines en anti-oxidanten. Snack dus gerust met een portie fruit - dat is veel beter voor je dan met een snoepreep die evenveel geraffineerde suikers bevat. Bedenk ook dat het veel moeilijker is om je te overeten aan aardbeien dan aan chocolade.


Bron.
Afbeeldingen: bron, bron