Meisje zonder neus is geopereerd

Gezicht door Vrouwen redactie

De naam Aesha Mohammadzai zegt niet iedereen iets. Maar als we zeggen: het meisje wier neus werd afgesneden door de Taliban, weet je misschien wel wie we bedoelen. Na jaren van operaties heeft dit meisje eindelijk haar gezicht weer terug.

De inmiddels 22-jarige Aesha probeerde te ontsnappen aan haar man, een Taliban-strijder. Dat dat mislukte was al een straf. Maar daar bovenop werd ze voor deze poging ook nog eens op ziekelijke wijze gestraft door haar man en zijn familie: ze hakten haar oren en haar neus van haar gezicht. Vervolgens lieten ze haar voor dood achter in de Afghaanse bergen. Via de Amerikaanse militaire basis heeft een liefdadigheidsinstelling ervoor gezorgd dat Aesha naar de VS gestuurd kon worden. Daar werd ze opgevangen door een Afghaanse familie die haar in hun gezin opnam.

- De wereldberoemd foto op de cover van Time magazine, waarmee de wereld haar leerde kennen -

Mede dankzij haar nieuwe familie en chirurgen die geen geld vroegen voor hun werkzaamheden, heeft Aesha weer een neus. De neus kon niet in één keer op haar gezicht geplakt worden. Stapje voor stapje werd de reconstructie in gang gezet. Bij dit proces werden delen van haar lichaam gebruikt: zo werd er onder de huid van haar voorhoofd een siliconen schelp geplaatst om vanuit daar weefsel te creëren waarvan haar neus kon worden gebouwd. Na jaren vol zware operaties en het verzamelen van weefsel heeft Aesha nu eindelijk weer een neus.

Aesha Mohammadzai met haar nieuwe neus.


Op de operatietafel.


Aesha zonder neus.


Aesha met haar nieuwe familie en nieuw neus.