6 Tips om stress te verminderen

Vrije tijd door Vrouwen redactie

De examens zijn dan wel voorbij, maar de uitslag is nog niet binnen. Oei, de uitslag! Alleen de gedachte brengt al stress met zich mee. Niet doen. Blijf ademhalen. Je kunt er niks meer aan veranderen. Wie geen examens heeft gehad, maar wel met een paar zware laatste loodjes bezig is, kan ook wel wat minder stress gebruiken. Voor iedereen die minder stress wil ervaren (wie niet?) hebben we hier een aantal tips: less stress.


1. Lichaamsbeweging
Hier krijg je nieuwe positieve energie van. Om bewegingstechnieken te leren die je helpen ontspannen en ontstressen kun je kiezen voor bijvoorbeeld: yoga, thai chi, reiki en chi kong. Dit werkt niet voor iedereen ontspannend. Sommige mensen moeten er juist op los rammen om zich daarna volledig te kunnen ontspannen.



2. Vergeet niet te genieten
Kies één moment op de dag (minimaal een half uur) dat je helemaal niks hoeft te doen. En hiermee bedoelen we niet dat moment ’s nachts in bed. Maar midden op de dag, of bijvoorbeeld voor het avondeten moet er een moment zijn dat je even kunt ontspannen en je hoofd leeg kunt maken. Of gebruik je pauze om lekker in de zon te kunnen zitten en geniet (áls de zon schijnt).


3. To-do-list
Maak elke dag een lijstje met taken die je die dag moet doen. Komt er een taak bij? Dan voeg je deze toe aan de lijst. Maar het lekkerste is toch om alles te kunnen doorstrepen wat je hebt gedaan. Zo houd je het overzichtelijk wat je moet doen. Werk de lijst punt voor punt af en concentreer je steeds op één ding. Maak steeds af waarmee je bezig bent. Dat zorgt voor een hoop rust in je hoofd.


4. Leg de lat niet te hoog
Ambitieuze mensen zijn veeleisend en verwachten daarom vaak te veel van zichzelf. Ga bij jezelf na of deze lat niet een paar centimeter omlaag kan.

5. Vermijd problemen
Zie niet overal het meest negatieve van in. Probeer alles op de meest positieve manier te bekijken. Iedereen heeft wel eens een mopperdag, daar is niks mis mee. Maar dit moet niet je levenswijze zijn. Als het voor de zoveelste keer regent, denk dan niet: ‘Pokke weer! Houdt het dan nooit op?’ Denk dan bijvoorbeeld een keer: 'Regen, dan kan ik mijn leuke regenlaarzen weer aan, en proberen of die droogshampoo en waterproof mascara echt werken.'

6. Stel niets uit
Niet eerst nog even dit en eerst nog even dat: vat meteen de koe bij de horens. Wees realistisch: het moet sowieso gebeuren en de tijd dat je je taak uitstelt zit je in de stress omdat je weet dat het moet gaan gebeuren. Als je meteen doet wat je moet doen heb je alle onnodige stress en onnodig verpeste tijd vermeden. Je houdt nu tijd over om tot rust te komt.



Bron, bron, bron, bron, bron