Fotografie tutorial: Splash!

Wonen door Vrouwen redactie

Op de fotografieblog Fotografille.nl deelt Evelien haar kennis over fotografie en beeldbewerking. Vanaf nu schrijft ze iedere maand een artikel voor Vrouwen.nl met makkelijke tips en uitleg waar je zelf mee aan de slag kunt. In dit artikel zie je stap voor stap hoe dit actieshot tot stand is gekomen, dus pak je camera en give it a try. Succes!

Eerst: het resultaat!



Stap 1: Pak een glas, vaas, theemok of kopje en plaats het op de plek waar je de foto wil maken. Zorg ervoor dat je een redelijk donkere achtergrond hebt, daar zie je het water het beste op splashen. Persoonlijk vind ik het wel leuk als er nog iets te zien is op de achtergrond, in dit geval zie je vaag wat bloemetjes als kleurvlekken. Zorg ervoor dat je camera niet te dicht bij je mok staat. Door de splash kan hij anders nat worden.



Stap 2: Maak eerst een paar foto’s om te testen of alles goed in beeld staat en stel scherp op de rand van de mok. Zorg ervoor dat je sluitertijd langer is dan 1/600e seconde, anders krijg je de splash nooit mooi scherp in beeld maar wordt het meer een bewegende stroom water. Neem je foto liever te ruim dan te krap. Je kunt hem altijd nog iets bijsnijden.



Stap 3: Vul je mok met water en test een paar keer van hoe hoog je er iets in moet laten vallen om een mooie splash te maken. Ik gebruikte een klein steentje, dat is zwaar genoeg. Zet je camera op een stand waarbij hij heel snel achter elkaar foto’s maakt als je de afdrukknop ingedrukt houdt. Op die manier kun je het juiste moment bijna niet missen! Ik maakte gebruik van een afstandsbediening waardoor ik zelf de foto’s kon maken én steentjes kon laten vallen. Als je dit niet hebt, vraag dan iemand anders om de steentjes te laten vallen.



Stap 4: Laat een steentje in de mok vallen en maak tegelijkertijd een aantal foto’s snel achter elkaar. Herhaal dit een aantal keer en kijk dan op je camera of er een geschikte foto tussen zit. Verplaats indien nodig je camera, stel je instellingen nog wat anders in of probeer nog beter te timen.



Stap 5: Geduld is een schone zaak, dus geef niet op! Probeer het nog een paar keer, en je hebt vanzelf een mooie splash in beeld!



Stap 6: Tijd voor beeldbewerking! Ik bewerk mijn foto’s in Photoshop, maar er zijn genoeg (online) programma’s waar je dit ook mee kunt doen. Bijvoorbeeld Editor van Pixlr. Met kleurbalans maak ik de foto koeler. Daarna maak ik hem lichter met de curven.



Stap 7: Als laatste voeg ik vignetten toe om de randen en hoeken van de foto iets donkerder te maken. Zo gaat de aandacht meer uit naar de splash in de mok. Beeldbewerking is erg persoonlijk, dus doe gewoon wat je mooi vindt. Wees niet bang om hiermee te experimenteren. Daar leer je juist enorm veel van!


Wil je meer over fotografie weten? Lees meer artikelen, tutorials en tips van Evelien op haar blog Fotografille.nl. Een aanrader, voor zowel de fotografiekenner als de geïnteresseerde leek!