Peeling: doen of niet doen?

Gezicht door Vrouwen redactie

We weten allemaal dat het belangrijk is om je huid goed te verzorgen. Dit voorkomt vroegtijdige huidveroudering en houdt je huid in conditie. We duiken in de zin en de onzin van de peeling. Bij een peeling wordt een deel van de bovenste huidlaag (de opperhuid) verwijderd. Het idee is dat rimpels, acne of littekens daardoor minder zichtbaar worden en je huid een oppepper krijgt. Maar hoe komt dat? En werkt het echt?

Er zijn verschillende soorten peelings, waarvan de een veel agressiever is dan de ander. Sommigen verwijderen zo'n groot deel van de opperhuid dat je na de peeling een aantal dagen niet in de zon moet komen omdat je huid dan beschadigt. Zulke heftige peelings moet je nooit thuis gebruiken - ze worden ook vrijwel uitsluitend aangeboden door schoonheidsspecialisten. Als je zelf aan het peelen slaat, gebruikt dan een peeling die geschikt is om thuis te gebruiken. LOOkX heeft een professionele Bio Active Peel (€49,85) op in het assortiment op basis van natuurlijke producten. Maar ook bijvoorbeeld Kruidvat heeft Pure Peeling scrub (€3,55).

Zuur
Een peeling bevat altijd (fruit)zuren die zorgen voor het verhelderen van de teint, verminderen van pigmentstoringen, voorkomen van verdikking van de huid, verfijnen van grove poriën en zorgen dat de opname van de overige werkstoffen van de peeling wordt bevorderd. Sommige zuren zijn zo sterk dat ze afschilfering, roodheid of irritatie van de huid veroorzaken - dit is de variant die schoonheidsspecialisten vaak aanbieden. Een huidvriendelijke peeling werkt met verschillende soorten fruitzuren (een soort cocktail van bv. appelzuur, amandelzuur, citroenzuur, melkzuur, glycolzuur) die ieder op de huidcellen inwerken.

Wat gebeurt daar dan, in die cellen?
Naast zuren bevat elke peeling een aantal andere werkstoffen. Zo is het belangrijk dat de huidcellen gehydrateerd worden, omdat dit droogtelijntjes vermindert. Vaak worden ook ingrediënten toegevoegd die vrije radicalen aan zich binden, omdat vrije radicalen zich anders aan cel(onderdelen) gaan binden en daarmee cellen kapot maken. Ook belangrijk is dat de aanmaak van collageen gestimuleerd wordt, aangezien dat voor stevigheid in je huid zorgt. De eerder genoemde LOOkX peeling bevat al deze ingrediënten, plus nog een bijzondere toevoeging: Galactoarabinan, een polysacharide afkomstig van een boomsoort die sterk hydraterend werkt, doordat het vocht kan binden en daardoor water in je huidcellen krijgt én houdt.

Dus?
Probeer het eens, zo'n peeling! Als het je bevalt, herhaal je peeling dan elke twee of drie weken. Tip: de peeling van LOOkX die we besproken is tot eind oktober met korting te verkrijgen; je betaalt nu maar €41,20 in plaats van €49,85.