Puistjes, de oorzaken

Gezicht door Vrouwen redactie

Puistjes: we hebben er allemaal wel eens last van, vooral nu het weer zo heerlijk onregelmatig is. Helaas zijn er een heleboel verschillende oorzaken, maar gelukkig hebben die ook allemaal een oplossing!

1. Je gezicht aanraken
Je mobieltje, laptop, de trapleuning in de trein, alles zit vol met bacteriën. Het is dan ook niet gek dat het verschrikkelijk slecht is om je gezicht gedurende de dag veel aan te raken. Alle bacteriën die op je handen zitten worden dan automatisch naar je gezicht verplaatst, wat een belangrijke oorzaak is van puistjes. Probeer je gezicht zo veel mogelijk te vermijden met je handen. Als je hier moeite mee hebt kun je beter iets zoeken om je handen bezig te houden. Een stressbal?


2. Zuivelproducten
Wanneer je teveel zuivel binnenkrijgt is dat voor je lichaam moeilijk te verwerken, hoewel het per persoon verschilt. Je lichaam werkt dingen waar het het niet mee eens is via je huid naar buiten, dus ook een teveel aan zuivel. Probeer eens twee weken helemaal geen zuivel tot je te nemen en kijk of het verschil maakt!


3. Stress
Stress verslechtert de toestand van je huid en veroorzaakt puistjes. Door stress wordt er een teveel aan cortisol aangemaakt, waardoor je talgklieren meer olie gaan produceren. Hierdoor hebben mensen tijdens stressvolle periodes meer puistjes. Zorg dat je genoeg slaap krijgt, dat is de makkelijkste manier om stress enigszins te verminderen.


4. Make-up in bed
De make-up, viezigheid en olie die aan het einde van de dag op je gezicht zitten zijn een belangrijke oorzaak van puistjes als je je gezicht niet wast voor je naar bed gaat. Ze verstoppen je huid letterlijk. Als je van jezelf weet dat je net voor je naar bed gaat geen zin meer hebt in het hele schoonmaakritueel, doe het dan wat eerder. Voordat je op de bank televisie gaat kijken bijvoorbeeld.


5. Handcrème
Met deze kou is het niet zo gek dat je een goede verzorgende handcrème op je handen smeert, maar als je toevallig met je handen op je gezicht slaapt verplaatst de crème zich naar een gebied dat het misschien minder goed kan hebben: je gezichtshuid. Let er eens op, als dit het geval is kun je beter met katoenen handschoentjes aan slapen.


6. Het weer
Bij de wisseling van de seizoenen wil het weer nog wel eens ernstig wispelturig zijn, hierdoor kan je huid in de war raken. Een verandering in het weer betekent een verandering in je huidverzorgingsproducten. Ruil niet meteen alles in voor heftige antipuistjes producten, maar hou het bij één product.

7. Conditioner
Als je last hebt van puistjes aan de zijkant van je gezicht of op je rug zou het kunnen komen door de conditioner die je gebruikt voor je haar. Was, na het uitspoelen van de conditioner, je rug en gezicht extra goed na, zodat alle conditioner van je huid af is.


Bron

Afbeeldingen: bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron