Nuvaring: gevaarlijk?

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Dachten we alle stampij rondom anti-conceptie gehad te hebben toen de Dianepil in opspraak raakte; dachten we veilig te zijn toen we van de pil overstapten op de Nuvaring, nu blijkt dat hier ook allerlei risico's aan kleven. Wij zochten voor je uit wat er nu precies aan de hand is.

De Nuvaring
Ruim tweeduizend Amerikaanse vrouwen zien een verband tussen het gebruik van een hormonale Nuvaring en (een verhoogd risico op) trombose, longembolieën en herseninfarcten. Hiervoor klagen ze de Brabantse fabrikant MSD aan, die de ringen vervaardigt. De New Yorkse advocaat Paul Rheingold verdedigt vierhonderd gedupeerden in deze zaak en zegt dat er zelfs vijf gebruikers zijn overleden aan gevolgen van het gebruik van de Nuvaring. De verhoogde kans op trombose wordt veroorzaakt doordat de anticonceptiering de stoffen Marvelon en Mercilon bevat, waarvan in de jaren negentig al is aangetoond dat ze het risico op trombose verdubbelen ten opzichte van de traditionele tweedegeneratiepil. Het risico op trombose is bij de Nuvaring net zo hoog als bij de anticonceptiepil Diane-35, die sinds begin dit jaar niet of nauwelijks meer wordt voorgeschreven door artsen, en waarover je hieronder meer leest.


Dianepil
Eerder dit jaar was er al ophef over de anticonceptiepil Diane-35. Deze pil geeft een extra verhoogd risico op trombose. In totaal zijn er 18 vrouwen overleden aan het gebruik van de Diane-35 pil. Andere anti-conceptiepillen verhogen het risico op trombose ook, maar in mindere mate: 3 tot 4 op de 10.000 gebruiksters krijgt trombose. Bij de Diane pil is dat risico viermaal zo hoog.

Morning-afterpil
Maarrr, dat is nog niet alles. Onlangs is er nóg een schok veroorzaakt op het gebied van anticonceptie. Het is een iets andere categorie, maar minstens zo goed om te weten. Het is namelijk gebleken dat de morning-afterpil niet zo veilig is als we dachten. Bij vrouwen met een gewicht lager dan 80 kilo is er geen probleem, maar bij vrouwen van 82,5 kilo vermindert de werking van de morning-afterpil al behoorlijk en bij een gewicht van 88 kilo werkt het pilletje helemaal niet meer.


Dit nieuws vonden wij nogal verontrustend, want heel veel vrouwen gebruiken hormonale anticonceptie, of vertrouwen op morning-afterpillen. Steeds vaker blijkt er iets gevaarlijks te schuilen achter de hormonale anticonceptie die vrouwen gebruiken. Onze oplossing: nu is het de beurt aan de mannen! Laat mannen ook maar een keer verantwoordelijkheid nemen op het gebied van seksbeschermers. Wij vrouwen hebben ook al de lasten van het ongesteld zijn, zwangerschap en baren. Nu is het jullie beurt, mannen!


Bron, bron, bron

Afbeeldingen: Bron, bron