How to: haar reinigen met appelazijn

Gezicht door Vrouwen redactie

Vrouwen.nl's nieuwe beauty blogger Whitney schrijft elke maand over beauty, verzorging en lifestyle. Deze twintigjarige modegek is van Antiliaans/Dominicaanse afkomst en noemt zichzelf een ware beauty freak.

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat steeds meer merken sulfaatvrije shampoo op de markt brengen. Maar wat is hier nou precies de reden van? Shampoos bevatten sulfaten en dit zijn chemische, schadelijke stoffen. Ze hebben een reinigende werking en ze zorgen ervoor dat shampoos schuimen. Het is niet alleen kankerverwekkend, maar onderzoek heeft aangetoond dat de stof vijf dagen in het lichaam blijft circuleren, nadat het haar gewassen is. Bovendien verwijderen deze stoffen de natuurlijke vetlaag van de huid, wat lijd tot jeuk en irritaties.

De laatste tijd beginnen steeds meer vrouwen hun shampoo te vervangen door een conditioner. Het probleem is echter, dat vuil zich gaat blijven ophopen. In dit geval heb je drie opties:

1. Je kunt beslissen twee keer per maand je haar grondig te reinigen met shampoo’s.
2. Je kunt een shampoo zonder sulfaten aan schaffen.
3. Je kunt zelf een shampoo maken zonder sulfaten.

Ik heb voor de laatste optie gekozen. Ik reinig mijn haar één keer per maand grondig met biologische appelazijn. Daarnaast was ik mijn haar ongeveer twee keer in de week met conditioner. De appelazijn moet je mengen met water, anders is het te sterk voor je haar. Het hangt van de lengte en dikte van het haar af hoeveel je nodig hebt. Dit zijn de stappen die ik heb ondernomen:

1. Eerst heb ik mijn haar drie keer met een conditioner gewassen. Ik heb mijn hoofdhuid ondertussen gemasseerd om de doorbloeding te ondersteunen.
2. Vervolgens heb ik met een T-shirt mijn haar gedroogd, dit voorkomt dat je haar gaat pluizen of breken.
3. Ik had 125 ml appelzijn in een sprayflesje gegoten. Ik voegde hierbij 125 ml water toe en heb het vervolgens geschud.
4. Ik heb het over mijn haar gesprayd en weer mijn hoofdhuid gemasseerd, om het grondig te reinigen.
5. Na twintig minuten waste ik het uit en kamde mijn haar uit. Als je haar stug is, kun je het beste een haarmasker aanbrengen wat ervoor zorgt dat je haar zachter word.


In de video’s hieronder leggen twee vloggers uit hoe ze hun haar reinigen met appelazijn:

Mijn haren waren na afloop glanzend en mijn krullen waren nog speelser. Mijn haar was gelukkig totaal niet vettig, het enige nadeel was wel dat ik heel lang moest blijven doorkammen om alle klitten uit mijn haar te kammen.

Whitney's eerste blog over het transitionen van relaxed naar naturel haar lees je hier.