Wondermiddeltje: zwarte zeep

Gezicht door Vrouwen redactie

Vrouwen.nl's Whitney schrijft elke maand over beauty, verzorging en lifestyle. Deze twintigjarige modegek is van Antiliaans/Dominicaanse afkomst en noemt zichzelf een ware beauty freak.

"Allereerst: Ik wens jullie een gelukkig, gezond en succesvol 2014 toe! Het jaar 2013 is inmiddels achter onze rug en de meesten van ons gaan met goede voornemens het nieuwe jaar in. Mijn voornemens zijn om met een gezondere levenswijze door het leven te gaan. Meer groenten, fruit en het gebruik van natuurlijke producten. Met het laatste was ik al in het jaar 2013 begonnen, maar nu ga ik beter mijn best doen.

Sinds enkele maanden heb ik veel goeds gehoord over Black Soap (zwarte zeep). Ik heb besloten het product te kopen en te testen. Ik moet toegeven dat ik al na drie weken verschil merkte.

Maar wat is Black soap precies?
Black soap is een handgemaakte zeep die wordt vervaardigd in Afrika. De kleur van de zeep verschilt per dorp waar het gemaakt is, maar de zeep is nooit 100% zwart. Als het wel volledig zwart is bevat het chemicaliën aangezien het dan is ‘gelakt’. De zeep bevat onder andere:

1. Bladeren van bananen- en palmbomen
2. Schillen van bakbananen
3. De schors van sheabomen
4. Shea- en cacoaboter
5. Water
6. Kokosnoot- en palmolie

Hoe meer cacoaboter en sheaboter bij de zeep is toegevoegd, hoe lichter de zeep word. De andere ingrediënten worden in een vat verbrand en vervolgens worden de sheaboter, cacoabonen en water toegevoegd.

Black Soap is rijk aan vitamine A, B en ijzer. Het enige minpuntje is dat het glycerine bevat. Dit is een middeltje dat ontstaat wanneer water met vet word gemengd. Glycerine ontrekt vocht uit de onderste lagen van het huid en houdt het vast aan de oppervlakte, waardoor de huid van binnen uitdroogt. Wissel daarom het gebruik van Black Soap af met een andere (natuurlijke) zeep.

De zeep ziet er misschien een beetje smerig uit, maar ik vind zelf dat het lekker ruikt. Toen ik het bakje opende vroeg ik me af hoe ik het nou weer moest gebruiken. Ik haalde er een stukje uit en plaatste het op mijn puff spons. Ik smeerde het uit en het begon meteen te schuimen. Een klodder is al meer dan genoeg.


Na een maand gebruik van zwarte zeep was mijn huid veel egaler. Normaal heb ik rond mijn menstruatie last van pukkeltjes op mijn rug en gezicht. Ik heb gedurende vorige maand minder last gehad van pukkeltjes en andere soort onregelmatigheden. Ik heb ook mijn haren ermee gewassen en ik was verrast: mijn haar glansde en het voelde zachter aan. Het enige nadeel was wel dat mijn haar snel vettig werd. Ik gebruik liever Black Soap om mijn haar te reinigen dan appelazijn - waar ik in mijn vorige blog over schreef.

Black Soap kun je bij toko's kopen. De prijs ligt tussen de vijf en tien euro. Er zijn goedkopere varianten beschikbaar, maar let op: als de zeep letterlijk zwart is dan is het niet de originele Black Soap!"