Mishandelde Barbie is kunst

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Bij Barbie denken we meteen aan de blonde en perfecte verschijning gemaakt van plastic. Kort geleden is er ook een ander soort Barbie verschenen: de in elkaar geslagen Barbie.

Kunstenares Sam Humphreys creëerde een barbiepop met blauwe plekken, bloed en een blauw oog. Het ziet er nogal gruwelijk uit, zo’n mishandelde kinderpop, maar Sam wil hiermee de aandacht krijgen voor huiselijk geweld. In haar tentoonstelling laat ze de in elkaar geslagen Barbie zien om het grote verschil tussen de belevingswereld van een kind en de realiteit aan te tonen.

De kunstenares heeft in totaal tien poppen ontworpen die variëren van een bijna doodgeslagen Barbie tot een doodzieke Barbie. Sam wil mensen hiermee leren dat het leven niet perfect is.

Humprey heeft de barbiepoppen ook laten zien aan haar eigen kinderen. ‘De jongste is pas 8. Ze heeft de gewonde pop gezien, maar ze vroeg niet waarom dat zo was. Als ze er vragen over zou stellen, zou ik vertellen dat sommige mensen nou eenmaal minder aardig zijn dan anderen. Ik scherm mijn kinderen niet af van de realiteit.” Is dit de juiste manier om kinderen kennis te laten maken met de grotemensenwereld?

Wat denk jij? Is dit kunst?

Bron