Meest misleidende supermarktproducten

Eten door Vrouwen redactie

Denk je dat je goed bezig bent in de supermarkt door een gezond en bewust product uit het schap te trekken, blijkt het helemaal niet zo goed voor je te zijn. Juist in de supermarkt zijn er veel misleidende producten te vinden, zo ontdekte het tv-programma Radar. Het healthy food platform Foodness schreef een artikel over de 10 meest misleidende supermarktproducten. Hier lees je de eerste vijf!

1. Hero Fruit&Co Multifruit
‘Een heerlijke koelverse fruitdrank die iets extra’s doet voor je weerstand’, zegt de verpakking. Ook is het volgens de fabrikant een bron van vezels. Onzin! Het sap komt volledig uit vruchtencontentraat, wat betekent dat er niets vers aan is. De vezel is kunstmatig toegevoegd en is een synthetische polymeer.

2. Coolbest Mango Dream
De verpakking rept van ‘the best mangoes to squeeze our Mango Dream’. Misleidend, want de het mangosap is allesbehalve vers. 60% van het sap komt uit concentraat, de rest bestaat uit water en suiker. Oh, een hele verpakking bevat ook maar 10% mango. Maak dus gewoon zelf een smoothie met verse mango en melk, water of yoghurt!

3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer
De verpakking: ‘Balans, luchtig en verantwoord, bevat ten minste 70% minder vet, start je dag goed met Cruesli Balans, je kiest dan bewust voor een lekker, luchtig en compleet ontbijt.’ De claim dat ergens minder vet in zit wordt meestal gecompenseerd door het extra toevoegen van suiker. Ook deze cruesli bestaat voor 25% uit suiker. Eet liever muesli, aangezien daar weinig tot geen suiker in zit.

4. Becel pro-activ
Dit zegt de verpakking: Verlaagt actief cholesterol, wetenschappelijk bewezen, aanbevolen door de Hartstichting. Becel pro-activ is een product met 35% vet, met toegevoegde planensterolen’. Volgens Radar is op de zijkant in hele kleine lettertjes vermeldt dat deze Becel alleen geschikt is voor mensen die hun cholesterol willen verlagen, maar als je daar al medicijnen voor gebruikt moet je een arts raadplegen. Hmm… Ook zitten er transvetten in (weinig, maar toch), evenals emulgatoren, aroma’s en kleurstoffen. Gewoon in dat vak laten staan, dus!

5. Danone Actimel
‘Ondersteunt het immuunsysteem. Aan Actimel is de exclusieve L. Caseï Danone toegevoegd. Daarnaast voegen we vitamine B6 en D toe die je immuunsysteem ondersteunen.’ Aan de duizenden bacteriën in je darmen wordt met dit flesje één bacterie toegevoegd. Die ene bacterie helpt je immuunsysteem niet, maar door ook vitamine B6 en D toe te voegen mag Danone deze claim wel weer op de verpakking zetten. Beter eet je gewoon producten waar van nature vitamine B6 en D in zitten, zoals broccoli en vette vis als zalm of makreel.


Lees de volledige top 10 van misleidende supermarktproducten op Foodness.nl!