Wat je nog niet wist over Pasen

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Eieren, paashazen, weer je familie over de vloer, weer een excuus om je dieet te onderbreken: allemaal clichés over Pasen. Jammer dat niet iedereen alle andere (belangrijke) informatie over dit Christelijke feest weet. En daar komt Vrouwen.nl om de hoek kijken om je eens grondig te informeren. Wist je bijvoorbeeld dat er maar een hele dunne grens ligt tussen seks en Pasen? Zo leer je elke dag weer iets nieuws.

- De oorsprong van het paasvuur. Vuur en rook zorgen voor vruchtbaarheid (van de aarde). Maar de echte reden voor de vruchtbaarheid zou wel eens schuil kunnen gaan achter het feit dat de bevolking om het paasvuur danste, feestte en veel alcoholische drankjes versnaperde. En wie weet hoe dat wilde feestje werd afgesloten…


- De relatie tussen eieren en Pasen, en de paashaas en Pasen vinden hun oorsprong ook in vruchtbaarheid. Eieren zouden het symbool van de vruchtbaarheid zijn, dat snappen we wel. Maar ook de Paashaas is om die reden in het leven geroepen. Het schijnt namelijk dat het oorspronkelijk niet de haas betrof, maar het (paas)konijn. Konijnen gaan namelijk helemaal los op elkaar en zeker in de lente. De vruchtbaarheid was niet te missen met de hoeveelheid konijnenbaby's die de konijnenpapa’s en -mama’s in hoog tempo op de wereld zetten. Dan rest nog de vraag wat vruchtbaarheid met Pasen te maken heeft. Pasen valt in de lente en laat dat nou hét seizoen zijn van de vruchtbaarheid. Super logisch.


- En we gaan weer even door met die vruchtbaarheid. Omdat eieren het symbool zijn voor vruchtbaarheid, dachten de Germanen dat hun akkers vruchtbaar zouden worden als je er maar genoeg eieren in zou begraven. Koppie koppie. Daar komt het verstoppen van de paaseieren vandaan. Het is dus eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat de eieren gezocht en gevonden worden.


- De herkomst van geschilderde eieren met Pasen is minder spannend (het heeft niks met voortplanten te maken), maar toch interessant om te weten. Christenen offerden de eieren aan de Kerk (omdat de steen van Jezus de vorm van een ei had), daarom schilderden ze de eieren in de kleuren van het Altaar. Niet-Christenen schilderde de eieren in heldere, vrolijke kleuren die rechtstreeks in verband staan met de kleuren van de lente.

- Mocht je nou denken dat dit een feest van de Christenen is, dan zit je er wel heel erg naast. Pasen is namelijk afgeleid van het Joodse feest Pesach. Dat verklaart dus de incidentele trek in Matzes rond Pasen.


Dat gezegd hebbende, moeten we ook even vermelden dat de meningen over Pasen nogal verschillen en er heel veel verschillende verhalen in de rondte gaan. Dus als je denkt dat de feitjes anders zijn, dat kan.


Source, source, source, source, source, source