Voedingsproducten waar slechte vetten in zitten

Eten door Vrouwen redactie

Oké, we storten ons volledig op de superfoods en we eten massaal gezonde vetten. Onderhand weten we wel wat er allemaal gezond voor ons is. Toch is het ook belangrijk om te weten wat slecht is. Waar zitten nou precies die slechte vetten in? Dan kunnen we ze vermijden.


Volgens het voedingscentrum zijn transvetten de soort die je moet vermijden. We willen geen slechte vetten want: ze zijn niet goed voor het cholesterolgehalte, ze verlagen het gehalte aan goede vetten in je lichaam, je huid wordt er lelijk van en misschien nog wel de belangrijkste reden: ze doen niet heel veel goeds voor je figuur. Ze nestelen zich namelijk direct onder je huid.


Transvetten ontstaan door de toevoeging van waterstof aan plantaardige olie. Op die manier wordt er van een vloeibare olie een vaste substantie gemaakt. Denk aan margarine, waarvan de halve wereldbevolking nog steeds denkt dat het gezond is. Niet dus! Ook hompen frituurvet bevatten een hoop transvetten, maar dat een hap uit de frituur niet goed voor je is, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Eigenlijk kun je aan de vorm van het vet al zien of het goed voor je is of niet: eigenlijk zijn alle (ge)harde vetten niet goed. Om het ingewikkeld te maken is op deze theorie ook weer een uitzondering, want kokosolie is ook een harde substantie, maar dat vet bevat alleen maar heel erg veel goeds. Niks slechts aan te bedenken.

En denk je gezond en bewust bezig te zijn, dan kun je nog steeds de mist in gaan. Fruit eten is toch altijd goed? In fruit zit toch geen vet? Helaas pindakaas. Bevroren fruit schijnt net zo goed transvetten te bevatten, volgens Amerikaanse bronnen. Bijna net zoveel als een slagroomtaart zelfs! Dat betekent niet dat je net zo goed een slagroomtaart kunt eten in plaats van bevroren fruit. Of we dat geloven, daar zijn we nog niet helemaal uit. Wel is het in ieder geval een goed idee om je fruit gewoon vers te kopen. En ja, dat is duurder. Aan gezond leven hangt nou eenmaal een prijskaartje. Maar de eindprijs van ongezond leven ligt altijd vele malen hoger.


Bron, bron, bron, bron