Beautyfood: voeding die goed is voor je huid

Gezicht door Vrouwen redactie

Lavinia is 19 jaar, studeert voeding en gezondheid, en is beautyblogger voor Vrouwen.nl! Lavinia: "Ik ben helemaal gek op make-up, beautyproducten en het uitproberen van beautytrucjes. Het allerleukste vind ik om al mijn tips en tricks met jullie te delen. Geniet van mijn beautyblogs!

Je kunt er van alles aan doen om er aan de buitenkant er mooi uit te zien door bijvoorbeeld make-up en crèmes te gebruiken. Maar je kunt het ook veel dieper aanpakken door te letten op wat je eet en drinkt. Dit is natuurlijker veel effectiever. Misschien hoef je hierdoor uiteindelijk wel minder make-up te gebruiken. Dus daarom heb ik even voor jullie uitgezocht wat goed voor je lichaam is en wat je juist moet vermijden.

Vetten
Vetten zijn heel belangrijk voor je huid. De huid bestaat ongeveer voor 25% uit vetten. Het houdt je huid soepel, want het zorgt ervoor dat er minder vocht verloren kan gaan. Dat is heel belangrijk om veroudering van de huid tegen te gaan en dus minder rimpels te krijgen! De belangrijkste vetten voor je huid zijn omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren. Omega-3 vetzuren helpen bij het remmen van ontstekingen. Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis, zoals zalm. Als je je inname van omega-6 vetzuren verhoogt, heb je een minder grote kans op een droge huid. Omega-6 vetzuren zitten vooral in plantaardige oliën.

Chocolade
Er zijn veel verhalen rondom chocolade. Veel mensen beweren dat je er puistjes van krijgt. Dit kan ook kloppen, want veel chocolades zitten vol met suikers en slechte vetten. Dat is waar je de puistjes van krijgt. Je kunt ook pure chocolade nemen die meer dan 70% cacao bevat. Dat is wel weer goed voor je huid. Pure chocolade bevat veel flavonoïden (anti-oxidanten). Dat weert bijvoorbeeld schadelijke uv-stralen af. Dus donkere chocolade is goed voor een beschermde en gezonde huid.

Vitamines
Een hele belangrijke vitamine voor de huid is vitamine C. Het is goed voor verschillende dingen. Het is essentieel voor de vorming van collageen. Collageen zit in de diepere huidlagen en zorgt voor een gladde en stevige huid. Het is ook een sterke anti-oxidant. Anti-oxidanten zijn goed voor je immuunsysteem. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat ontstekingen en wondjes sneller genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen. Een belangrijke koppel is vitamine C met vitamine E. Ze versterken elkaars anti-oxidatieve werking. Een paar goede vitamine C bronnen zijn bijvoorbeeld rode paprika, kiwi en broccoli. Walnoten bijvoorbeeld zijn rijk aan vitamine E en daarnaast bevatten ze ook veel omega-3 vetzuren!

Alcohol
Alcohol is slecht voor veel dingen en ook voor je huid! Alcohol droogt je lichaam uit en dus ook je huid. Regelmatig gebruik van alcohol zorgt voor vroegtijdige rimpels, omdat je dan regelmatig in je leven uitgedroogd was. Als je uitgedroogd bent maak je minder collageen aan, dus dan krijg je sneller rimpels. Van regelmatig gebruik van alcohol kun je ook opzwellende ogen krijgen. Dit komt omdat alcohol de bloedvaten verwijdt. Daardoor gaat het vocht in je lichaam zich anders verdelen dan normaal. De vochtophopingen zullen zichtbaar zijn in het gezicht en dit zul je zien als vochtophopingen rondom de ogen.

Wat je eet of drinkt heeft dus heel veel invloed op je uiterlijk! Als je zelf nog een goede beautyfood tip weet, laat het dan hieronder weten.

Tot de volgende keer!
xoxo