Testing, testing: betaalbare zonnebrandcrème

Gezicht door Vrouwen redactie

Hoewel je je huid natuurlijk het hele jaar door moet beschermen tegen schadelijke UV-straling is dit in de zomer pas echt van levensbelang, zeker wanneer de temperatuur omhoogschiet (na dit weekend, zo wordt nu voorspeld!) en we volop van de zon mogen genieten in binnen- en buitenland. Dit gaat gepaard met het jaarlijks terugkerende probleem: welke zonnebrand heb je nodig voor jouw huid? Er is zoveel keuze! Daarom testten we op de redactie verschillende producten die je beschermen tegen de zon. Ieder kreeg een (of meerdere) zonnebrandproducten om te proberen en te beoordelen.


Mickey testte Oriflame Sun Zone Light Body Spray SPF 25 (€20,00, verkrijgbaar op Oriflame.nl) en Oriflame Sun Zone Face and Body Lotion SPF 50 (€24,00, verkrijgbaar op Oriflame.nl).

"Ik heb zo'n lichte huid dat ik bijna glow in de dark ben. Bruin worden in de zomer is voor mij dan ook een hele uitdaging. Daarbij heb ik een hele gevoelige huid en al snel last van een zonneallergie, waardoor ik pijnlijke blaasjes krijg op mijn huid. Wat goed helpt tegen die zonneallergie is zonnebrand waar UVA-bescherming in zit. Normaal gebruik ik als ik naar het stand ga minstens factor 30, maar deze factor 25 is ideaal voor iedere dag. Deze smeer ik op als ik een shirt met korte mouwen aan heb en niet direct of lang de zon in ga. Zo is mijn huid beschermd maar zie je geen witte waas die van een hogere factor zou kunnen afkomen.

Op zonnebrand in sprayvorm ben ik sowieso al dol, want het is zo makkelijk te doseren. Ook is dit flesje (rechts op de foto) niet erg groot, waardoor hij makkelijk mee kan in mijn tas. De zonnebrand zelf doet meer denken aan een soort olie, hij smeert egaal uit en trekt snel in. Wel is het gevaar met dit soort zonnebrandproducten dat je er snel te weinig van opdoet. De zonnebrand ruikt heerlijk naar kokos en is echt superzomers. Ik laat hem lekker in mijn tas zitten!"


Mariëlle heeft een pigmentvlek (midden op haar voorhoofd) die heerlijk donker verkleurt zodra het in aanraking komt met UV-straling. Beschermd door Lovea BIO Spray Kids SPF 50 (€18,99, verkrijgbaar op Lovea.nl) Disney heeft ze de hele dag pontificaal in de zon gedanst. Het was een risico, maar wel dé manier om de zonnebrand te testen. De zonnebrandcrème zou namelijk de huid wel hydrateren, maar de beschermingsfilters trekken niet in de huid, waardoor de huid langer beschermt wordt dan bij zonnebeschermers waarbij de zonnefilters wel in de huid trekken. Mariëlle: "En inderdaad. Mijn pigmentvlek is niet tot nauwelijks verkleurd, zonder tussendoor bij te smeren. Aanvankelijk ontstaat er een witte gloed over de huid bij het aanbrengen, maar zodra je klaar bent met smeren is de waas verdwenen. Hierdoor zie je precies welke delen je wel of niet hebt overgeslagen tijdens de smeersessie. Hetzelfde geldt voor Lovea BIO Sun Spray SPF 30 (€16,99 verkrijgbaar op Lovea.nl) die ik voor de rest van mijn lichaam gebruikte. De zonnebescherming plakt niet en geeft geen vettige gloed, wat het heel fijn maakt in gebruik."


Beautymerk Hannah heeft in de categorie zonnebescherming van Sun Perfection drie verschillende soorten (gezichts)crèmes, voor drie verschillende huidtypes. Misschien een tikje duurder, maar de prijs-kwaliteitverhouding is zo gunstig dat we ze toch meenemen in onze test. Nummer 1, Fade Treatment (€59,00) werd speciaal ontwikkeld voor de getinte tot donkere huid. Iemand met dit huidtype bruint zeer snel en verbrandt vrijwel nooit, maar heeft echter wel veel aanleg voor de vorming van huidverkleuringen en pigmentvlekken. Nummer 2 heet High Quality (€57,00) en heeft een iets hogere beschermingsfactor, namelijk SPF 15. Deze is geschikt voor een lichte tot getinte huid. Een hoge beschermingsfactor vind je in Juvi Protect (€55,00) die geschikt is voor een lichte tot zeer lichte huid. De crèmes zijn stevig, waardoor je de kans klein is dat je te weinig aanbrengt - een fout die veel mensen maken! Het is dat het zonde is om deze crèmes over je hele lichaam te gebruiken, anders hadden we dat graag gedaan. Je kunt ze beter gewoon als dagcrème voor je gezicht gebruiken, en ze beschermen meteen goed tegen de zon met een beschermingskracht die past bij jouw huidtype.


Mariëlle testte ook twee zonnebeschermers van Kruidvat's huismerk: Protect & Tan 30 High Sunspray (€ 8,69) en Transparent 30 High Sunspray (€ 9,49). De eerstgenoemde is een spray die aanvoelt als bodylotion. Hij beschermt en zorgt uiteindelijk, nadat je goed beschermd in de zon hebt gelegen, voor een gezonde, gebruinde gloed. De zonnebescherming trekt egaal in de huid en van een witte waas is geen sprake. Wel blijft hij na het aanbrengen nog eventjes (hooguit vijf minuutjes) plakkerig aanvoelen. Dit is een prima spray om te gebruiken in plaats van je bodylotion. Op die manier begin je 's ochtends al met een beschermde huid. De Transparent 30 High Sunspray is, zoals de naam al doet vermoeden, een transparante spray die op het moment van aanbrengen meteen wordt opgenomen door de huid. Hij plakt niet, maar het nadeel van deze techniek is dat je niet kunt zien welk deel van je lichaam je al wel hebt ingesmeerd en welk deel nog niet.

Van de drie soorten die Mariëlle testte is dit haar ultieme combinatie: "Ik gebruikt de Lovea BIO Spray Kids SPF 50 Disney voor mijn pigmentvlek, de Hannah Juvi Protect voor mijn hele gezicht en Kruidvat Protect & Tan voor mijn hele lichaam. Wanneer ik van te voren weet dat ik de hele dag in de zon ga bakken gebruik ik Lovea BIO Sun Spray SPF 30 om mijn lichaam mee in te smeren."

Carlijn stortte zich in haar persoonlijke test op NIVEA protect & bronze (verkrijgbaar voor €16,99 in de drogisterij). De zonnebrandcrème smeert super fijn uit, en hij plakt helemaal niet. Hij voelt zelfs best wel fris aan! Het bronze-effect is niet heel erg aanwezig, er zit meer een soort bronze-glans in. Daarnaast ruikt hij ook best lekker, met de herkenbare (zonnebrand)geur van Nivea. Oh en hij is ook nog 'water resistant', wel zo praktisch!

Ook in het assortiment van NIVEA: de NIVEA protect & refresh (€16,49, verkrijgbaar bij de drogisterij). De zonnebrand is een niet zo heel lekker ruikende vloeistof. Het ruikt wel typisch naar zonnebrand, maar net iets te sterk. Hij plakt ook een beetje op de huid. Niet mijn favoriet. Hij is wel 'water resistant', dus je kunt er ook mee in het water. Dat betekent overigens niet dat je gedurende een hele dag op het strand de hele tijd beschermt bent; smeer je voor de zekerheid na het zwemmen altijd weer opnieuw in!


Carlijn: "Paula's choice Sun care (€20,90, verkrijgbaar op Paulaschoice.nl) ruikt eigenlijk letterlijk nergens naar. De witte crème is redelijk vloeibaar en smeert daarom gemakkelijk uit. Hij plakt verder ook niet en hij is voor je lichaam én gezicht. Echt handig, dan hoef je niet met twee verschillende flesjes op pad. Omdat het een 'non-greasy' sunscreen is krijg je geen vettig hoofd, wel zo prettig."

Uitleenstagiair Glynis ging voor zonnebrand van het merk Mineral IQ. "Deze Sun Protection Facial Cream SPF50 (€20,95, verkrijgbaar op Mineralskincosmetics.nl) is heel vloeibaar, smeert makkelijk uit. Er komt snel veel uit het tubetje, dus je gebruikt meteen genoeg. Ook is het formaat lekker handzaam! Nadeel: witte waas bij het uitsmeren, bijna niet transparant te smeren. Maar goed, het is dan ook factor 50."


Calming Body Cream After Suntan (€18,95, verkrijgbaar bij Mineralskincosmetics.nl), ook getest door Glynis. "Echt een crème-achtige substantie, goed te doseren, smeert makkelijk uit. Zowel de zonnebrand crème als de after sun van Mineral IQ heeft een hele sterke geur. Het ruikt een beetje als de Vanderbilt parfum. Daar moet je fan van zijn; ik vind het een beetje een omaluchtje."

Claartje ervoer hoe Eucerin Sun Transparent Spray (€19,99 te koop bij verschillende apotheken) bevalt: "Ik houd van niet-vette zonnebrand, en dat is precies wat deze spray zonnebrand van Eucerin is. Het is al zowat ingetrokken voordat je gaat smeren, dus je hebt geen vettig laagje op je huid. Een nadeel daarvan is dat je niet zo goed ziet wat je al hebt ingesmeerd en wat niet, dus je moet wel een beetje opletten. De geur is niet opvallend aanwezig, maar ook niet vervelend. Precies zoals het hoort, eigenlijk. Een blijvertje!"

Ook testte Claartje Australian Gold Bronzer SPF 15 Spray Medium Protection (€14,95, te koop bij Etos): "Vanaf de kloeke fles staart een blije koala me aan door zijn zonnebril. Instant vakantiegevoel. Deze zonnebrand, die vitamine E, voedende olie en aloe vera bevat, noemt zichzelf een gel en is daardoor lekker smeerbaar. Wat hem vooral aantrekkelijk maakt: er zit een vleugje zelfbruiner in dat je stiekem iets bruiner laat lijken dan je bent. Het is maar een heel klein beetje, dus je hoeft niet bang te zijn voor oranje knieën. Wel moet je echt houden van de geur: alsof je in een kauwgomballenautomaat bent gesprongen. Je bent er dol op, of je vindt het niks."


Welke zonnebescherming lijkt jou het fijnste?